Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Päťsto ľudí skončí bez práce, pre dopravnú značku
Zdielať na

Päťsto ľudí skončí bez práce, pre dopravnú značku

HUMENNÉ / Prosperujúca fabrika, pre ktorú pracujú stovky ľudí a zamestnať plánovala ďalších, zo dňa na deň oznámila zrušenie výroby. Zdá sa vám to neuveriteľné? V Humennom to možné je. Bez práce zrejme zostane 500 ľudí a to pre jedinú dopravnú značku, ktorá zakazuje vjazd kamiónom k výrobným halám.

Zákaz vjazdu

Jedna dopravná značka má rozhodnúť o osude 500 ľudí. Zakazuje vjazd kamiónov a to znamená len jedno – ani do podniku, ani z podniku sa  materiál, ani výrobky nedostanú.

"Nemáme žiaden materiál. Nemáme čo vyrábať, nemáme nič," povedala zástupkyňa odborov Gabriela Paľovčíková. 

Podnet na dopravný inšpektorát mali dať ľudia bývajúci v okolitých domoch. Kamióny im vraj prekážajú.

Radnica ale upozorňuje, že domy stoja v priemyselnej zóne a navyše si ich tu ľudia vybudovali až potom, keď tu už mnohé firmy pôsobili.

"Sú schopní zastrašiť, vydobyť si svoje osobné výhody na úkor  mnohých občanov," myslí si primátorka Humenného Jana Vaľová.

Z Humenného do Turecka

Ľuďom v okolitých domoch podľa vlastných slov kamióny neprekážajú. Značka sa ale postarala o to, že firma chce v Humennom skončiť.

"Dohodli sme sa, že ideme do Turecka, pretože tam už máme firmu," oznámil prokurista Oldrati Slovensko Alessandro Calegari.

O tom, že to so zrušením výroby myslia vážne, svedčí aj fakt, že talianska firma už na úrade práce nahlásila hromadné prepúšťanie.

"Zatiaľ neboli konkretizované žiadne bližšie informácie ohľadom počtu či štruktúry ohrozených pracovných miest," oznámila hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom Miroslava Híľovská.

"Nechceme peniaze z úradu práce, chceme si ich zarobiť," hovorí Paľovčíková. "Rozhodnúť vo vážnej veci v neprospech 500 ľudí, živiteľov rodín, to je strašné," dodáva.

Návrh riešenia

Komisia dopravy pri mestskom zastupiteľstve preto navrhla riešenie: umiestniť pod zákazovú značku dodatkovú tabuľu "okrem zásobovania". Teda kamióny by tadiaľ prechádzať mohli.

"Som istá, že neodíde, lebo Oldrati tu má miliónové investície," myslí si Vaľová. Taliani to ale zase až tak ružovo nevidia a kým nebude všetko tak, ako sa dohodli, platí, že investície z Humenného presúvajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy