Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ukrajina znížila nákup plynu. Takto sa to dotkne nás
Zdielať na

Ukrajina znížila nákup plynu. Takto sa to dotkne nás

BRATISLAVA / Úradujúci ukrajinský minister energetiky pre médiá potvrdil, že Ukrajina výrazne, a to až o pätinu, znižuje nákup plynu z Ruska. Zdôvodnil to miernou zimou, ale najmä zlou finančnou situáciou krajiny. Takto to ovplyvní dodávku plynu na Slovensko.

Prietok plynu nižší

Prietok v potrubiach smerujúcich z Ruska na Slovensko je nižší ako minulý rok v rovnakom čase. "Tento pokles je však spôsobený predovšetkým teplou zimou," tvrdí hovorkyňa Eustream Danica Ricotti. 

Na Slovensku by ale problém nemal vzniknúť. "Pretože my máme dostatok plynu natlačeného v zásobníkoch," uviedol hovorca SPP Peter Bednár. Reč je o podzemných zásobníkoch, ktoré sa nachádzajú na území republiky, teda na ne nám nik nesiahne. Koľko plynu je v nich sa ale presne určiť nedá. "Je ho tam viacej ako býva v minulých rokoch v tomto istom mesiaci," dodáva Bednár.

Nie sme odkázaní len na Rusko

Ak by aj na Ukrajine plyn smerujúci k nám zastavili na minimum, máme v rukáve ešte jedno eso a to, že nie sme odkázaní len na plyn z Ruska. "Máme uzatvorený kontrakt, ktorý nám umožňuje začať takmer okamžite importovať plyn zo západu," hovorí Bednár.

A to z Rakúska alebo Českej republiky. "Prepravná sústava dokáže v reverznom chode potlačiť zemný plyn od západných hraníc až na východ Slovenska," uviedla Ricotti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy