Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Otvorenie plynovodu Nord Stream. Sledovali ste NAŽIVO
Zdielať na

Otvorenie plynovodu Nord Stream. Sledovali ste NAŽIVO

Rusko sa prostredníctvom Nord Streamu zbaví závislosti od Ukrajiny pri tranzite plynu do Európy, kým 82-miliónové Nemecko v ňom vidí energetickú alternatívu za plánované odstavenie jadrových reaktorov. Slávnostnú ceremóniu z mestečka Lubmin sme vysielali na našej stránke naživo!

Prvá dodávka dorazí do Nemecka dnes

Práve toto mestečko sa v utorok stane dejiskom významnej slávnosti. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Dmitrij Medvedev totiž prídu slávnostne uviesť do prevádzky podmorský plynovod Nord Stream, ktorým bude do Nemecka prúdiť ruský plyn.

Z ruského Vyborgu až do Greifswaldu

Nord Stream je dlhý 1220 kilometrov a náklady na jeho vybudovanie dosiahli takmer 7,5 miliardy eur. Plynovod, ktorým by malo každoročne pretiecť 55 miliárd kubických metrov plynu, vedie z ruského mesta Vyborg neďaleko Petrohradu cez Baltské more až k nemeckému Greifswaldu neďaleko Lubminu.

Nord Stream vyhodný pre obe strany

Rusko sa prostredníctvom Nord Streamu zbaví závislosti od Ukrajiny pri tranzite plynu do Európy, kým 82-miliónové Nemecko v ňom vidí energetickú alternatívu za plánované odstavenie jadrových reaktorov. Nord Stream by mal byť plne funkčný koncom roka 2012.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy