Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Plyn zatiaľ prúdi bez obmedzení
Zdielať na

Plyn zatiaľ prúdi bez obmedzení

Zdroj: ASR/Srdjan Ilic/ilustračné

Poľsko a Litva dnes potvrdili, že neboli žiadne prerušenia dodávok, takisto v Nemecku nie sú žiadne problémy

"Európa by nemala byť v tomto spore stavaná do úlohy rukojemníka," citovala slová Oettingera hovorkyňa Marlene Holznerová, ktoré adresoval v pondelok (21.6.) v telefonickom rozhovore s ruskou a bieloruskou stranou: "Európska únia koná v prospech toho, aby bol tento spor v čo najkratšom čase vyriešený."

"Sme v neustálom kontakte s dotknutými krajinami - Poľsko a Litva o 8.00 SELČ potvrdili, že neboli žiadne prerušenia dodávok, takisto v Nemecku nie sú žiadne problémy. Monitorujeme situáciu," dodala Holznerová.

Dodávka z Ruska cez bieloruský plynovod do spomenutej trojice krajín predstavuje 6,25 % spotreby celej únie. Rusko dnes ráno znížilo dodávky do Bieloruska už na úroveň o 60 % nižšiu oproti normálu, energetický gigant Gazprom plánuje v prípade nezaplatenia dlhu znížiť transport plynu do Bieloruska až o 85 %, prípadné výpadky suroviny do EÚ chce Moskva vyrovnávať zvýšením kapacity cez ukrajinské plynovody.

Minsk v utorok (22.6.) oznámil, že zastavuje tranzit plynu do Európy, zatiaľ sa však viditeľné následky na plynomeroch neprejavili.

Najčítanejšie správy