Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rastie zamestnanosť a aj ekonomika Slovenka
Zdielať na

Rastie zamestnanosť a aj ekonomika Slovenka

BRATISLAVA / Najnižší rast, alebo de facto žiadny, zažíva Slovensko a eurozóna v poslednom období. Viacerí ekonómovia sa obávajú dokonca opačného javu ako je zdražovanie, teda deflácie. Život Slováka nie je ľahký, a preto to vníma úplne inak. Ekonomika však začína ožívať.

Inak vnímame nárast a inak pokles

Slovensko zažilo najextrémnejší skok cien v januári 1991, keď medzimesačne vyskočili o 26 percent. Ale ceny nemusia ani tak divoko lietať, aby to ľudia vnímali zle. V roku 2006 rástli do troch percent, spotrebitelia to však tipovali cez štyri. inak tomu nie je ani teraz, keď je inflácia okolo nuly.

"Niekde na úrovni dvoch percent a očakávajú, že ten rast bude ešte o niečo rýchlejší," informuje analytik unicreditbank Ľubomír Koršnák. "Inak vnímame nárast a inak pokles cien, pričom sme citlivejší na nárast cien a pokles cien ani nezaregistrujeme," dodáva Koršnák.

Požičali sme si s dobrým úrokom

Práve zlé podmienky by sa mohli, ale konečne zlepšovať. "Ekonomika eurozóny tiež zrýchľuje a preraďuje z druhého do tretieho prevodového stupňa," myslí si analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Slovensko, aby mohlo fungovať, sa muselo opäť viacej zadĺžiť, pokračujeme však v dobrom ťažení a niekoľko sto mega, sme si požičali s dobrým úrokom. "Slovensku sa podarilo predať historicky jedny z najlepších dlhopisov na päť až desať rokov v celkovej hodnote 281 miliónov eur. Záujem o ne bol zhruba trojnásobný, najmä zo strany zahraničných investorov," dodáva hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogolová.

Predpokladáme, že tento trend bude pokračovať, že ekonomika bude mierne rásť a aj zamestnanosť. Keď pozitívne správy pre Slovensko vyjdú, tak konečne by mala porásť zamestnanosť, mali by rásť platy a ceny by sa mali držať pri zemi, tak si konečne Slováci budú môcť uvoľniť kúsok opasky a dovoliť si toho viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy