Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
SEPA sa stáva realitou. Pozor, aby sa z vás nestali neplatiči
Zdielať na

SEPA sa stáva realitou. Pozor, aby sa z vás nestali neplatiči

BRATISLAVA / Nový platobný systém SEPA so sebou od februára prinesie niekoľko podstatných zmien. Tie sa budú týkať najmä inkasa, pri ktorom bude veľmi dôležité zabezpečiť dostatok prostriedkov na bankovom účte. V opačnom prípade by sme sa ľahko mohli dostať na nepopulárnu listinu neplatičov.

SEPA prináša výhody

Zrýchlenie platobného styku, ale aj jeho zlacnenie. Aj takéto výhody prináša nový systém SEPA. No ako to už býva, prináša so sebou aj niekoľko nástrah. 

Napríklad zmeny v inkasách, teda povoleniach istým firmám sťahovať si peniaze z nášho účtu automaticky. Ak na ňom nemáme dostatok prostriedkov, môžu sa z nás poľahky stať neplači.

Avšak aj nevýhody...

"SEPA inkaso prináša jednu veľmi zásadnú zmenu, a to konkrétne v tom, že banka sa už po novom nebude môcť opakovane pokúšať stiahnuť peniaze z účtu v čase inkasa, ak náhodou v čase odpísania peňazí ňom nebude dosť prostriedkov. To znamená, že po 1. februári sa banka iba jedenkrát môže o SEPA inkaso pokúsiť. Ak vtedy nebudeme mať dosť peňazí na účte, splátka nám neodíde. V prípade, že k takej situácii dôjde, treba zaplatiť splátku prevodovým príkazom," vysvetlila hovorkyňa Sberbank Ľubomíra Chmelová. 

Začiatok tohto roka môže byť pre Slovákov mimoriadne rizikový. Práve vo februári totiž banky evidujú najviac omeškaní pri splácaní úverov. No a keď sa k tomu ešte pridajú zmeny v inkasách...

Súvisiace články

Najčítanejšie správy