Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Košickú nemocnicu vedú ženy. Tu je recept na úspech
Zdielať na

Košickú nemocnicu vedú ženy. Tu je recept na úspech

KOŠICE / Ak hovoríme o manažéroch a práci vo vysokých funkciách, tak väčšinou používame mužský rod, Ale, už to nie je pravidlo, ako kedysi. No to je pravda, pretože aj ženy sú dobré manažérky. My sme našli dokonca jeden unikát . Zariadenie, ktorému šéfuje žena a vyzerá to na úspešný experiment, pretože všetky vedúce pozície obsadila kolegyňami.

Nemocnicu riadia ženy

Podobný prípad v zdravotníckom zariadení zrejme na Slovensku neexistuje. V košickej nemocnici by ste chlapov vo vedení hľadali márne. Za všetkým totiž stoja ženy. "Presvedčte sa, tu je dôkaz, žiadny chlap," hovorí Mária Grüllingová, riaditeľka Železničnej nemocnice v Košiciach. 

Riaditeľka, ktorej sa zodpovedajú aj skúsení lekári, svoju prácu prirovnáva k bežnému dňu v domácnosti. Možno aj preto sa jej darí. "Myslím, že my ženy máme taký prirodzený manažérsky talent, pretože musíme zorganizovať celú tu prácu v rodine, ktorá sa ani nezdá...," hovorí riaditeľka nemocnice.

Pacienti sa obracajú aj s osobnými problémami

Možno toto je jednoduchý kľúč k tomu, aby sa slovenským nemocniciam darilo lepšie. Odborníčka sa však neprikláňa ani na ženskú, ani na mužskú stranu. "Veta, že ženy zvládajú lepšie stresové situácie ako muži nie je asi všeplatná. Je to skôr vecou osobnosti každého," hovorí lekárka Alexandra Drábová.

"Máme takú skúsenosť, že nám zamestnanci dôverujú viac, ako mužom a obracajú sa na nás aj s osobnými problémami," uviedla Iveta Vacová, námestníčka riaditeľky nemocnice.

Svet sa zrejme obracia na ruby. Muži začínajú pracovať na takých pozíciách, na akých by ste ich pred rokmi nenašli. Napríklad ako pedagógovia v materských školách. "V Košiciach sú dvaja pedagógovia v materskej škole. Určite by boli prínosom tak, ako v rodine otec...," uviedla Mária Šipošová, riaditeľka materskej školy v Košiciach.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy