Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šikana na pracovisku. Nie je to len pojem, ale bežná prax!
Zdielať na

Šikana na pracovisku. Nie je to len pojem, ale bežná prax!

BRATISLAVA, MICHALOVCE / Mimoriadny ohlas vyvolala spoveď vojačky Lenky z Michaloviec. Nabrala odvahu, postavila sa pred kameru a vyrozprávala svoju skúsenosť so šikanovaním za múrmi kasární. Tento fenomén však nie je typický iba pre silové zložky. Slováci sa s ním bežne stretávajú v práci.

Šikana je výsledkom konfliktu

"Vojak, ktorý sa ozve, je trestaný a má byť výstrahou pre ostatných vojakov." Takto opísala svoju skúsenosť vojačka Lenka z Michaloviec. Potom čo vraj odmietla hrabať lístie a ozvala sa, jej vraj nastalo v práci peklo.  

"Šikana je väčšinou výsledkom nejakého konfliktu. Nejakého maličkého, ktorý vlastne nie je riešený a prerastie do väčšieho konfliktu," tvrdí psychologička Nina Jančovičová.

So šikanovaním sa dnes ľudia stretávajú v akejkoľvek práci, či už je to vo fabrike za pásom alebo v ktoromkoľvek úrade. "Človek, ktorá prevádza šikanu, dáva neprimerané úlohy danému zamestnancovi. Dokazuje mu, v čom je neschopný a má snahu takéhoto človeka väčšinou dostať z firmy von," vraví HR manažérka Zuzana Kaňuchová.

Podriadení sa boja hovoriť

Šikanovateľ si pritom často uvedomuje, že je jeho jediným zdrojom príjmu. Nehovoriac aj je to v lokalite, v ktorej je práce ako šafranu. Hovorí o tom aj reakcia na sociálnej sieti. "V dnešnej dobe nikto nebojuje za svoje práva. A má strach, že stratí prácu, preto každý mlčí."

Presné štatistiky šikanovania známe nie sú. Firmy sa nimi chvália veľmi neradi. Výrazy ako mobbing či bossing však dnes nanešťastie už patria k mnohým firemným kultúram.

"Bossing ide vyslovene o to, že nadriadený vyslovene smerom na svojho podriadeného vytvára nátlak. A mobbing celkovo znamená, že celkovo je k zamestnancovi prevádzané šikanovanie," dodáva Kaňuchová. Takto je to už len vydláždená cesta priamo k odborníkovi. "Ten človek sa cíti bezmocný, má strach a vlastne stráca sebavedomie," hovorí psychologička.

Nielen odborníci, ale aj skúsenosti zo zahraničia hovoria, že pre lepšie výkony treba zamestnancom pobyt v práci spríjemniť. Každý šéf by si však mal dať pozor aj na opačný efekt.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy