Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Automobilky by mali zarobiť viac. Budeme sa mať lepšie?
Zdielať na

Automobilky by mali zarobiť viac. Budeme sa mať lepšie?

BRATISLAVA / Investori majú opäť chuť investovať do automobilového priemyslu. Do investícií idú s vidinou zisku, čo vylučuje tvrdenia, že by mali automobilky vo veľkom krachovať.

Ročné maximá

Napriek mnohým negatívnym správam sa investori vrhli na akcie európskych automobiliek. "Investori očakávajú v budúcich rokoch zisky automobiliek a preto ich akcie nakupujú. Dáta z eurozóny sú v posledných mesiacoch skutočne lepšie a naznačujú ekonomické oživenie" hovorí analytik X-trade Brokers Kamil Boros. "Akcie mnohých automobiliek sa pohybujú v ročných maximách," upresňuje analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Dobre sú na tom najmä automobilky, ktoré vyvážajú do Ázie, Ruska, či Ameriky. Kým v Číne rastie neustále hlad po nových autách a predbehla už Ameriku, analytici očakávajú, že sa tam po prvý raz v histórii predá viac ako 20 miliónov automobilov.

Rast a inovácie

V Amerike, či Európe sa bude vo veľkej miere obmieňať ojazdený autopark. Pre Európu a najmä pre nás, je automobilový priemysel bytostne dôležitý. Cítiť to je aj na prebiehajúcom autosalóne vo Frankfurte.

"Automobilový priemysel predstavuje rast a inovácie. Všetci vieme, že mnohé typy áut zapájajú celý reťazec inovácií," vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa riaditeľa automobilky Volkswagen Slovakia Albrechta Reimolda, sa automobilka snaží mať veľké portfólio modelov, aby mohla neustále zvyšovať svoju produkciu.

Ekonomika verzus akciové trhy

Automobilky sa samozrejme len na akciové trhy nespoliehajú, veď akcie sú raz hore, raz sú dole. "Viackrát sme boli svedkami toho, že vývoj na akciových trhoch bol iný ako vývoj ekonomiky ," upozorňuje analytik X-trade Brokers Kamil Boros.

V každom prípade je však lepšie ako o akcie automobiliek záujem je, ako keby o ne nikto ani nezakopol. Podľa analytikov by sa však automobilkám v budúcom roku mohlo dariť a po tohtoročnom stabilizovaní výroby, by opäť mohli kúsok porásť.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Autosalón_Bratislava_kočka

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy