Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové policajné autá budú vedieť o vašom aute všetko
Zdielať na

Nové policajné autá budú vedieť o vašom aute všetko

BRATISLAVA / 40 a pol milióna eur. To je hodnota projektu, ktorý má priniesť policajtom stovky nových áut. Tie staré majú najazdené aj 600 000 kilometrov. Najbližšie ak vás teda zastavia, usmievajte sa, aby ste na záznamoch z kamier dobre vyzerali. Policajti si vás totiž budú nakrúcať.

Ministerstvo chce takto ušetriť

Odteraz už bude všetko zaznamenané. "Slúži to ako na ochranu vodičov, tak aj na zaznamenanie prípadných útokov na policajtov, ktoré sa často dejú," myslí si minister vnútra Robert Kaliňák. 

Novinkou má byť aj GPS. Minister tak chce ušetriť. Podľa neho akonáhle sa policajné autá monitorujú, záhadne na nich klesá spotreba. Ako v amerických filmoch, aj u nás budú mať policajné autá kamery, počítač, softvér. Výbava za 10 000 eur na kus.

"Budú pravidelne lustrovať automaticky bez zásahu policajtov všetky poznávacie značky áut pred sebou," dodáva Kaliňák. Či sú kradnuté, alebo či majú STK a emisnú kontrolu, sa tak v sekunde hliadke zjaví na displeji.

"Ak bude priestupok riešený v zornom poli kamery, existuje tam archív, záložné zariadenie a bude možné kedykoľvek si toto prejednanie priestupku pozrieť v zázname," hovorí dopravný policajt.

Kamery budú všetko zaznamenávať

Nebudú tak už pochybnosti, ako je to v stále nedoriešenom prípade streľby na študentov na diaľnici D2. Policajti by už po novom nemali vodičov zdržiavať. "Preverovanie osôb v týchto databázach prebehne online priamo na mieste a tým pádom sa veľmi skráti čas kontroly osôb," dodáva dopravný policajt.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy