Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Daniela pokutovali za rýchlosť. Ako dôkaz machuľa v tme
Zdielať na

Daniela pokutovali za rýchlosť. Ako dôkaz machuľa v tme

SNINA / Už ste niekedy zaplatili pokutu za niekoho iného? Ak nie, tak si odteraz dávajte pozor. Môže sa vám to ľahko stať. Tak, ako motorkárovi Danielovi....

Svetelná machuľa ako dôkaz?

Motorkár Daniel zo Sniny mal zaplatiť pokutu za prekročenú rýchlosť. Policajti mu ukázali fotku motorky a tvrdili, že na nej sedí on.

Daniel však tvrdí, že na fotke nič nebolo vidieť a preto nezaplatil. "Ukázali mi takú fotku, ktorú by som prirovnal, ako keď odfotíte mesiac v noci za hmly. A tvrdili, že to som ja," hovorí Daniel.

"Je to podľa mňa čistý nezmysel, pretože ak je tam nejaká svetelná machuľa v tme, tak to môže byť s prepáčením aj rušeň fotený zo 400 metrov na železničnej trati," hovorí dopravný analytik Maroš Palesch.

Policajná hliadka Daniela zastavila za tmy. Na fotografii údajne nebolo vôbec vidieť ani vodiča, ani evidenčné číslo motorky. "Jediným dôkazom je fotografia s jasným evidenčným číslom, teda čitateľným evidenčným číslom," tvrdí Palesch.

"Povedali mi, že idú písať papiere na Dopravný inšpektorát do Sniny na správne konanie," hovorí Daniel.

Prípad znova otvorili

Podľa Daniela, policajt na dopravnom inšpektoráte prípad uzavrel takto: "On povedal, že na základe tejto fotky nemôže dať pokutu, pretože zákon mu to pravdepodobne nedovoľuje. Lebo nie je možné stotožniť páchateľa priestupku s fotkou," dodáva Daniel.

Daniel bol spokojný, že sa celý prípad vyriešil, no po pár dňoch prišiel šok. Motorkár vraví, že jeho spis na požiadanie jedného z funkcionárov humenskej polície museli opäť otvoriť. "Tá fotka je relevantný dôkaz? Nie, ale že on nemôže ísť proti svojmu nadriadenému, keď mu tak prikázal a mu búcha po stole," hovorí Daniel.

Má dostať pokutu 140 €

Daniel mal preto dostať pokutu 140 eur. Nakoľko si bol istý, že žiadny priestupok nespáchal a na fotke podľa jeho slov nie je on, podal proti tomuto rozhodnutiu odpor na Krajskom riaditeľstve v Prešove. A vypočujte si, akú dostal odpoveď.

"Kraj rozhodol, že ruší rozkaz o uložení sankcie za priestupok a uvádza zaujímavé dôvody,v čom ten riaditeľ pochybil pri udeľovaní pokuty," tvrdí Daniel.

"Dal by som podnet na policajnú inšpekciu, aby prešetrili tento prípad, lebo sa mi nezdá, že by postupovali zákonným spôsobom," dodáva Daniel.  

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy