Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stáčanie kilometrov po novom. Podvodníci vás už neoklamú!
Zdielať na

Stáčanie kilometrov po novom. Podvodníci vás už neoklamú!

BRATISLAVA / Stáčanie kilometrov narobí každoročne majiteľom ojazdených áut miliónové škody. Kým v okolitých krajinách je manipulácia so stavom tachometra už niekoľko rokov trestná, na Slovensku sa o takom návrhu už viackrát rozhodovalo a parlament sa ním zaoberal aj v utorok.

Návrh zákona neprešiel

"Bolo deklarované, že auto má najazdených 147 000 kilometrov, ale zistil som, že auto bolo dovezené z Francúzska v roku 2007 a vtedy malo najazdených už 157 000 kilometrov," hovorí pán Anton.

Návrh novely trestného zákona už v minulosti parlament zmietol zo stola a v utorok o nej rokoval znovu. Stáčanie kilometrov nebude trestným činom. Ročne sa odhadom stočia kilometre na približne 130 000 ojazdených áut, čo nemusí mať za následok len materiálne škody.

"Falšovanie počítadla môže ohroziť aj bezpečnosť cestnej dopravy tých kupujúcich, ktorí takéto jazdené auto kúpili a teda aj ich zdravie," myslí si poslanec Ján Hudacký.

Okrem toho trestný mal byť aj predaj techniky a softvérov na úpravu stavu kilometrov. Aj keď samotné stáčanie kilometrov nebude trestným činom, dopravný analytik to nevidí až tak skepticky a tvrdí, že už teraz je stáčanie kilometrov trestné. "Ak niekto pozmení údaj o najazdených kilometroch a uvedie kupujúceho do omylu, je to možné trestať v zmysle podvodu," vraví dopravný analytik Jozef Drahovský.

Analytik: Aj tak nebol dobrý

Podľa dopravného analytika predložená novela nebola úplne bez chyby. Zakazovala totiž akúkoľvek manipuláciu s tachometrom a to aj oprávnenú. Navyše, ak by ste stočili 5 kilometrov alebo 200 tisíc, postihol by vás rovnaký trest, pričom pri podvode je odstupňovaná výška škody. Poctivé kilometre sa už zaznamenávajú v centrálnom systéme a pri kúpe si údaj budete vedieť vyhľadať.

"Po novom má byť stav kilometrov vždy počas technickej a emisnej kontroly zaznamenaný a takto by bolo možné v archíve vyhľadať stav kilometrov," dodal Drahovský.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy