Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nerešpektujete cestárov? Hrozí vám mastná pokuta
Zdielať na

Nerešpektujete cestárov? Hrozí vám mastná pokuta

BRATISLAVA / V týchto horúčavách sú plné nielen kúpaliská ale aj cesty, ktoré opravujú cestári. V utorok jeden z nich doplatil na nepozornosť vodiča životom. Aj preto je dôležité rešpektovať ich pokyny. Inak vám dokonca hrozí aj pokuta.

Na mieste bol mŕtvy

Robotníka stavebnej firmy zrazilo zametacie auto v pruhu, kde cestári kládli nový koberec. Mladý muž si prišiel na západ zarobiť zo Sniny. Vodič auta si pravdepodobne v spätnom zrkadle nevšimol, že sa za ním pohybuje a nacúval doňho.

Podľa našich informácií sa mu ako prvý pokúšal pomôcť okoloidúci hasič, no bezúspešne. Náraz ho zrejme na mieste zabil. Keď dorazili záchranári, už len skonštatovali smrť.   

Čo bolo presnou príčinou smrti robotníka zo Sniny stále zisťuje polícia. Vo všeobecnosti platí takáto vyhláška. "Vodič, ktorý cúva alebo chce cúvať a nemá náležitý rozhľad a prehľad, čo sa za vozidlom deje, je povinný podľa zákona si zabezpečiť náležite poučenú osobu, ktorá mu kontroluje zadnú časť vozidla a dianie za vozidlom," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Dopravu riadia aj bez vodičáku

Nešťastie bude okrem polície prešetrovať aj Úrad práce. Ten by mal zistiť, či cestári dodržali všetky bezpečnostné pravidlá. Zaujímavosťou však je, že vo všeobecnosti môžu riadiť dopravu aj ľudia, ktorí nemajú oprávnenie viesť motorové vozidlo.

Stačí, ak je osoba poučená o pravidlách cestnej premávky. "Takže ak to je niekto z cestárov, tak predpokladám, že vedúci partie mu jasne povie, čo má robiť aj keď ten vodičák nemá, lebo aj chodec aj cyklista sú účastníkmi cestnej premávky a takisto nemajú vodičáky," dodáva Palesch.

Napriek tomu sú však vodiči takýchto ľudí povinní rešpektovať. V opačnom prípade hrozí pokuta až do výšky 100 eur!

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy