Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Žijeme ako sardinky? Máme najmenší obytný priestor v EÚ
Zdielať na

Žijeme ako sardinky? Máme najmenší obytný priestor v EÚ

BRATISLAVA / Na Slovensku máme po Rumunsku a Litve najvyšší pomer osobného vlastníctva bývania v celej európskej únii. Až štyria z desiatich Slovákov však majú pocit, že sa vo svojich obydliach tlačia.

Brat a sestra v jednej izbe? Žijeme stiesnene...

"Podľa európskych štatistikov žijeme stiesnene vtedy, ak sme napríklad manželský pár ale vlastnú izbu k dispozícii nemáme, alebo ak teenageri, súrodenci opačného pohlavia žijú v jednej izbe, alebo aj vtedy, ak traja súrodenci, malé deti, majú len jednu spoločnú izbu," tvrdí hovorí banková analytička Eva Sadovská.

"Každý dospelý človek potrebuje priestor na určité intímne časti svojho života, aj potrebuje mať chvíľu na to, že si odpočinie od tých druhých," uviedla psychiatrička Darina Štúrová. Na druhej strane spolužitie núti ľudí brať ohľad na tích druhých a zvyknúť si, že vlastné potreby musia občas ustúpiť. "Je to zase taký sociálny tréning, ktorý je potom dobrý do manželstva alebo do roboty. Je taký človek vlastne zvyklý nebyť pupkom sveta," dodáva psychiatrička.

Ak je v tom láska, bývanie na kope je ľahšie

Ak ľudí spája láska, ľahšie znášajú aj problémy spojené s malým priestorom. "Tak nám tých 30 metrov štvorcových úplne stačí," hovorí Vlado, ktorý býva so svojou priateľkou v jednoizbovom byte. "Ja som pragmatik, ja som radšej, že nemusím upratovať väčší priestor., takže to je podľa mňa dobré...," dopĺňa ho priateľka Magda.
Nám tých 30m2 úplne stačí.

Život v stiesnených podmienkach takmer vôbec nepoznajú na Malte, na Cypre, v Holandsku či v Belgicku, kde takto žije iba 5 percent obyvateľov. Pre Slovákov predsa len máme dobrú správu. "Kvalita bývania je o niečo vyššia a to vo viacerých parametroch v porovnaní s priemerom Európskej únie," dodáva Sadovská.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy