Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Založenie firmy u nás trvá celé týždne. V USA sekundy
Zdielať na

Založenie firmy u nás trvá celé týždne. V USA sekundy

BRATISLAVA / O Amerike sa hovorí ako o krajine neobmedzených možností! Platí to hlavne vtedy, keď chcete začať podnikať. Svoju firmu si tam vytvoríte neuveriteľne rýchlo. Doslova za pár sekúnd. Ak si však chcete založiť s.r.o na Slovensku, pripravte si pevné nervy a celý zoznam úkonov. O robotu máte postarané aj na niekoľko týždňov.

Na Slovensku je to byrokratické

Daňový úrad, živnostenský úrad, obchodný register, medzitým niekoľkokrát notár a opäť daňový úrad. Toto je slovenská cesta, ktorú musíte absolvovať pokiaľ si chcete vybaviť s.r.o-čku. Toto všetko by ste mali stihnúť za 15 dní. Také sú lehoty. Realita je ale niekde inde.

"Z praxe ale vieme povedať, že táto lehota je niekoľkonásobne prekročená, obzvlášť pri využití poštového doručovateľa. V porovnaní so zahraničím je to na Slovensku určite extrémne byrokratické," informuje špecialista na zakladanie firiem Rudolf Bíro.

Úkony si vedia urobiť úrady aj samé

Odborník na zakladanie firiem dokonca hovorí o tom, že mnoho úkonov, ktoré musí záujemca vybaviť by si jednotlivé úrady vedeli urobiť aj samé. Ak by si prepojili svoje databázy.

Rezort spravodlivosti však už teraz pripravuje ďalšie typy s.r.o-čiek, ktoré si budeme môcť založiť. Ani tu však zatiaľ nepočíta s časovou úsporou. "Pôjde o jeden typ s povinným základným imaním presahujúcim určitú sumu napríklad 25 tisíc eur a so základným imaním jedno euro," hovorí hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Kapitál mať nemusíte

Na to, aby ste si založili firmu v Spojených štátoch vám stačí pár minút, ktoré strávite na miestnom úrade. Celý proces spočíva v zaplatení licencie a výbere názvu firmy.

"Je vlastne celkom jednoduché otvoriť si firmu u nás, pretože nepotrebujete tehly a cement. Veľmi jednoducho pôjdete na úrad, vyplníte si formulár, zaplatíte licenciu a máte firmu. Záleží v čom chcete podnikať. Môžete mať kapitál, alebo nie. Určite nemusíte mať na účte žiadne peniaze na štart. My klientom zadarmo pomôžeme ako treba začať, čo ako treba vyplniť, či vypracovať podnikateľský plán," informuje prezident obchodnej komory Jerry L. Wheeler, Sr.IOM.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy