Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Boj proti korupcii. Daniarom zvýšia platy
Zdielať na

Boj proti korupcii. Daniarom zvýšia platy

BRATISLAVA / Ministerstvo financií prišlo na spôsob, ako dostať pod kontrolu korupciu na daňových úradoch. Zamestnancom zvýšia platy. Na obrovských daňových podvodoch totiž podnikatelia úzko spolupracujú práve so zamestnancami daňových úradov.

Ak dostanú viac legálne, úplatkom odolajú

Za úplatky sa dohodnú, že sa v ich účtovníctve nikto nebude hrabať. Ak ale zamestnanci dostanú viac peňazí legálne, podľa ministerstva by mali úplatkom odolať.

Ministerstvo bude úradníkov odmeňovať podľa toho, koľko daňových podvodov sa im podarí odhaliť a o koľko viac peňazí naženú do štátnej kasy. Z toho im vypočítajú nejaké to percento na vrch.

Zamestnankyňa úradu prijala 290 000 €

Keď však hovoríme o veľkých firmách, ktoré štát okrádajú o milióny eur, aj úplatok ponúknutý zamestnancovi daňového úradu sa pohybuje v šialene vysokých číslach. Veď len pred niekoľkými mesiacmi polícia odhalila zamestnankyňu úradu, ktorá prijala takéto nápomocné v hodnote 290 tisíc eur. A tak je aj podľa odborníkov dosť otázne, ako sa motivácia prejaví v praxi. "Aby sa z toho nestal lov na živnostníkov," uviedla HR manažérka Zuzana Kuchtová.

Aj malý živnostník znamená dobrý bod pre zamestnanca úradu, tých skutočne veľkých podvodníkov nemusí byť ľahké odhaliť. Ich motivácia je totiž oveľa vyššia, ako ponuka ministerstva financií. Jediným riešením sú exemplárne tresty nie len pre podvodníkov, ale najmä pre zamestnancov úradu, ktorý ich kryli.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy