Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Noblesa v Ženeve. Automobilky sa predháňali
Zdielať na

Noblesa v Ženeve. Automobilky sa predháňali

ŽENEVA / Auto na vzduch, prípadne s litrovou spotrebou na 100 kilometrov, alebo športiak, ktorý dá stovku pod tri sekundy. K tomu všetkému množstvo eko-konceptov, prípadne limuzína, kde všetko ovládate diaľkovým.

Spotreba liter na stovku

Už po 83-krát víta Švajčiarsko automobilky, nech sa ukážu, čo v nich je. A v mnohých naozaj dosť veľa. Talianske lamborghini pri 50tom roku fabriky dokáže dať stovku za necelé tri sekundy a sú z neho vyrobené len tri kusy. V anglickej limuzíne sa už naopak budete cítiť veľmi konfortne.

Ženeva ohlásila tradične aj auto roka 2013. Je ním známa tvár nemeckej automobilky. Koncern stavil aj na minimálnu spotrebu a futuristické auto, ktoré má spotrebu len liter na stovku.

Teší sa aj peňaženka aj ekológia

Aby to dokázalo, musí spĺňať maximálne aerodynamické pravidlá. Ešte aj spätné svetlá sú riešené ako kamerky. Vytiahnuť sa chceli aj Francúzi. Priniesli auto poháňané benzínom a stlačeným vzduchom. 

"Hybrid air je revolučná metóda, ktorá znižuje spotrebu a je šetrná k životnému prostrediu. Teší sa vaša peňaženka aj ekológia," hovorí Yvane Lendresse z oddelenia inovácie Peugeotu. U Francúzov nechýbal ani recyklovaný športiak. Materiály toho tátoša sú pôvodne stará meď, či papier.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy