Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dobré správy zo Ženevy! Slováci sa o prácu báť nemusia
Zdielať na

Dobré správy zo Ženevy! Slováci sa o prácu báť nemusia

Ženevský autosalón tento týždeň ukázal to najlepšie, čo sa v tomto odvetví vyrába a dá ponúknuť na trh. Noblesa podujatia však nemôže zakryť fakt, že auto-priemysel prežíva ťažké časy.

Práve toto odvetvie však ťahá našu ekonomiku. Slovákov pracujúcich v automobilkách môže zalievať pot vždy pri mudrlantských rečičkách, že výrobu musí nahradiť znalostná ekonomika.

Dokážu zamestnať množstvo ľudí

"Automobilový priemysel je dnes veľmi sofistikované odvetvie a robia v ňom aj veľmi vzdelaní odborníci," povedal Martin Jesný, analytik Trendu.

Zďaleka to nie je už jednoduchá montáž, ale prierezové odvetvie, ktoré dokáže zamestnať od pomocných pracovníkov až po IT pracovníkov množstvo ľudí. A aj zamestnáva. Slovenčinu dokonca začal drtiť aj nový šéf nemeckej fabriky, ktorý je na Slovensku dva mesiace.

Na automobilky máme šťastie

V Ženeve nás zaujímalo najmä to, ako sú na tom autá, ktoré sa vyrábajú na Slovensku. "Pri pohľade na to, aké produkty naše fabriky vyrábajú si opäť môžeme povedať, že máme na tie automobilky šťastie," dodal Jesný.

Slová analytika potvrdzujú aj samotné automobilky. "Na budúci týždeň spúšťame tretiu zmenu a v tejto súvislosti budeme potrebovať ešte ďalších 650 zamestnancov," povedal Albrech Reimond, riaditeľ Volkswagen Slovakia.

Vyzerá to tak, že o slovenské autá je a aj bude záujem, takže naši ľudia by sa o miesta báť nemali.

ISIFA

Súvisiace články