Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Polepšia si aj kuchárky a školníci. Vláda pre nich uvoľní 4,6 milióna eur
Zdielať na

Polepšia si aj kuchárky a školníci. Vláda pre nich uvoľní 4,6 milióna eur

Ministerstvo financií uvoľní do 8. februára samosprávam v prvom štvrťroku 2013 sumu 4 617 279 eur na päťpercentné zvýšenie platov učiteľov v materských, základných, umeleckých školách či družinách, ako aj nepedagogických pracovníkov. Návrh na uvoľnenie týchto peňazí dnes odobrila vláda.

Ide o prvú časť z balíka určeného na platy týchto zamestnancov škôl. Vláda minulý rok schválila päťpercentné zvýšenie miezd zamestnancov školstva, ktoré si vyžiadalo 68 miliónov eur. Pedagogickí zamestnanci základných a stredných škôl dostali zvýšenie priamo do taríf, ostatní dostanú peniaze prostredníctvom samospráv.

Peniaze im vyplatia samosprávy

Podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) uvoľnením spomínanej sumy budú môcť mestá a obce splniť spoločný záväzok s vládou, že nielen mzdy pedagogických, ale aj nepedagogických pracovníkov sa zvýšia o päť percent. „U tej časti, kde sú kryté tarifami, tam je to samozrejme automatické. U nepedagogických pracovníkov, kde to nejde do taríf, ale sú to účelové normatívy, tam to samozrejme nie je len na vláde, ale aj na zriaďovateľovi a je to aj na konkrétnom riaditeľovi tej ktorej školy,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy