Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Učitelia bojujú o platy. Riešia aj benefity pre zamestnancov
Zdielať na

Učitelia bojujú o platy. Riešia aj benefity pre zamestnancov

Chcú "iba" 10 percent navrch! Pre ministerstvo školstva je to však priveľa! Peniaze nie sú ani na 5 percentné prilepšenie. Aj v utorok preto školskí odborári opätovne rokujú s Dušanom Čaplovičom. Keďže to však už nejaký ten čas trvá, Slovenská komora učiteľov a Nové školské odbory medzičasom spísali na papier šesť benefitov, ktoré by úroveň učiteľa zvýšili.

Učitelia žiadajú aj gastrolístky

Učiteľia žiadajú preplácanie PN-ky v plnej výške, každých 5 rokov neplatené voľno na podporu a ochranu ich zdravia, zásluhovú definitívu a dovolenku v rozsahu prázdninového voľna detí. Taktiež žiadajú daňové zvýhodnenie a preplatenie stravy v gastrolístkoch, teda stravovať sa chcú učitelia aj mimo školskej jedálne.

Ponuka podľa ministra financií predstavuje 60 miliónov eur. Pedagogickí pracovníci by si mesačne prilepšili priemerne o 36 eur a nepedagogickí o 18 eur, dodal Kažimír. Zvyšovanie sa nemá týkať vysokoškolských učiteľov.

Rozhodnúť nemôžu

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek skonštatoval, že o ponuke dnes vedenie zväzu nemôže rozhodnúť. "15. októbra rada rozhodne, či daný návrh prijme," dodal s tým, že si musia urobiť riadnu analýzu.

Školskí odborári požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných miezd. Postupne chcú dosiahnuť, aby boli platy učiteľov 1,2-násobkom priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Žiadajú aj to, aby podiel HDP na školstvo postupne dosiahol šesť percent.

Už 15 októbra budú odborári vyhodnocovať  doteraz dosiahnuté výsledky  z rokovaní a zároveň rozhodovať aj o  opätovnom ostrom štrajku. Svoje platy chcú navýšiť a v prípade len minimálneho zvýšenia zaviesť aj nové benefity.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy