Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Väčšina škôl štrajkovala, deti politikov sa učili
Zdielať na

Väčšina škôl štrajkovala, deti politikov sa učili

Štrajk učiteľov a nepedagogických zamestnancov školstva nevyzeral vo všetkých končinách Slovenska rovnako. Štrajkujúci sa zišli väčšinou v priestoroch svojich škôl, niekde sa však nekonali žiadne stretnutia. Väčšina rodičov si pre svoje deti musela zabezpečiť náhradnú starostlivost.

Deti politikov "zarezávali" v triedach

Minister životného prostredia Peter Žiga, nemal problém, čo s deťmi. Tam kam chodia, sa učilo. "Ministera životného prostredia sa štrajk učiteľov nedotkol, školské zariadenie, ktoré navštevujú jeho deti sa do štrajku nezapojilo," potvrdil hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Vysoké školné za najlepšiu starostlivosť pre svoje dieťa platí aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Jej syn navštevuje súkromnú školu. "Syn pani ministerky Zvolenskej navštevuje školu, ktorá sa nezapojila do štrajku, aj keď Jurko by bol rád doma," potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Do školy vyprevadil svoje deti aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. "Deti pána ministra chodia do školy, kde učitelia ciele štrajku podporujú, ale nevstúpili do ostrej formy, deti sa učia, sú v škole," povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Deti politikov chodia do súkromných škôl

Kým vačšina rodičov musela zabezpečiť, kto a ako sa postará o ich deti, viacerých politikov sa štrajk učiteľov nedotkol. Deti mnohých z nich navštevujú školy, ktoré boli v plnej prevádzke.

"Politici ťažko pochopia štrajk ak sú ich deti v súkromných a zahraničných školách, lebo im potom štátne školstvo neleží až tak na srdci," myslí si jedna zo štrajkujúcich učiteliek.

Opozičný poslanec Ľubomír Galko má mladšiu dcéru v štátnej škole. Aj keď dnes ostala doma, venuje sa knihám. "Ostala doma a učí sa na maturitu," povedal.

Čaplovič peniaze pre učiteľov nemá

Minister školstva Dušan Čapolivič sa vie stotožniť s požiadavkami školských odborárov, ktoré sa týkajú platov. „Všetko sa odvíja od štátneho rozpočtu, od procesu konsolidácie a možností, ktoré Slovenská republika má,“ povedal na brífingu.

Čaplovič tiež odmietol konkretizovať, o akú čiastku by sa mohli učiteľom zvýšiť platy. „Nie som veštec a neviem, aký je stav štátneho rozpočtu,“ uviedol. „Očakával by som strpenie“.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy