Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prešovskí dopravcovia sú v štrajkovej pohotovosti
Zdielať na

Prešovskí dopravcovia sú v štrajkovej pohotovosti

Pracovníci Dopravného podniku mesta Prešov sú od pondelka 10. septembra v štrajkovej pohotovosti. Novinárom to v stredu potvrdil riaditeľ dopravného podniku Peter Janus. Dôvodom je, že nebol dohodnutý dodatok ku kolektívnej zmluve v oblasti mzdových požiadaviek zamestnancov.

Nedohodli sa na platoch

Odborári požadujú zvýšenie hodinovej tarifnej mzdy o 30 centov pre všetkých zamestnancov. V Dopravnom podniku mesta Prešov pracuje 286 ľudí, z toho je 165 vodičov.

Riaditeľ spoločnosti ďalej uviedol, že rokovania so závodným výborom a predstavenstvom akciovej spoločnosti sa uskutočnili niekoľkokrát. Dokonca bolo aj rokovania pred sprostredkovateľom. Napriek tomu neboli prijaté žiadne návrhy, ktoré prednieslo predstavenstvo či sprostredkovateľ. Janus uviedol, že zamestnanci využili svoje právo. Dúfa, že sa ešte stretnú a budú ďalej vyjednávať a dohodnú sa.

Rokovania budú pokračovať

Predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu v Dopravnom podniku mesta Prešov Milan Gall uviedol, že zatiaľ sa nebudú k tomu vyjadrovať. Rokovania pokračujú ďalej. Prešovskí dopravcovia bojovali za podpísanie kolektívnej zmluvy aj vlani. Dokonca sa vlani 9. augusta konal aj ostrý štrajk, ktorý trval jednu hodinu. Vtedy dopravcovia bojovali za zvýšenie tarifných miezd o 10 % a zachovanie zamestnaneckých výhod.

Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. so sídlom v Ľuboticiach prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu v aglomerácii mesta Prešov. Spoločnosť vznikla 1. januára 1996, eviduje základné imanie 3,255 mil. eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy