Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dobrá správa! Za teplo zaplatíme menej
Zdielať na

Dobrá správa! Za teplo zaplatíme menej

Vďaka globálnemu otepľovaniu a zatepľovaniu domov sme v tomto roku ušetrili na vykurovaní. Čo vás isto poteší, malo by sa to odraziť aj na preplatkoch. Dodávatelia tepla predali teda menej tepla a podľa prognóz meteorológov v nasledujúcich rokoch sa situácia asi nezmení.

Dodalo sa menej tepla

"Odberatelia budú mať menej mať menej dodaného tepla o 10 až 15 percent. Očakávame, že by mohli byť preplatky," potvrdil predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšívaný. 

Tie však určite nebudú 10-15%. Menej tepla sme odobrali nielen vďaka počasiu, ale aj vďaka tomu, že sme vo veľkom zatepľovali domy a naučili sa zbytočne byty neprekurovať. Menej tepla sme odobrali, a preto zákonite bude v nasledujúcom roku vyššia cena za kilowatthodinu o 2 %.

Závisí to od počasia

Jednotková cena za teplo mierne stúpla, no v budúcom roku vraj aj tak nezaplatíme viac ako v tomto. "Náklady na dodávku v roku 2013 očakávame na úrovni roku 2012," dodal Obšívaný.

Výrobcovia tepla vychádzajú z doterajšieho vývoja počasia, ktoré im príliš nepraje. Vďaka globálnemu otepľovaniu každoročne dodávajú menej tepla. Koľko teda skutočne zaplatíme za teplo v budúcom roku, bude závisieť od vývoja počasia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy