Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Víno pôjde hore. Zbohatne na tom štát
Zdielať na

Víno pôjde hore. Zbohatne na tom štát

Údajne o jedno euro by mohol zdražieť liter vína, ak by sa nulová spotrebná daň zvýšila na 33 centov. Do štátnej kasy by tak mohlo ročne pribudnúť okolo 20 miliónov eur. Vinohradníci by s týmto verdiktom ministerstva pôdohospodárstva nesúhlasili, dokonca tvrdia, že by to pre nich mohol byť začiatok konca.

Za daň vraj dostanú štátnu pomoc

Zatiaľ sa o zvýšení spotrebných daní z alkoholu len diskutuje a konečný verdikt nepadol. Podľa ministra Ľubomíra Jahnátka by však víno neprestali ľudia kupovať či piť, aj keby o spomínané euro zdraželo.

Podľa  Zuzany Gulovej z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, to, čo vinári zaplatia na daniach, dostanú naspäť v tzv. štátnej pomoci. Tú ministerstvo nasmeruje do revitalizácie tisícok hektárov zdevastovaných vinohradov. Táto pomoc je však pri podmienkach Európskej únie, čo sa týka prispievania nad rámec takmer nereálna. Vinohradníctvo totiž patrí k najregulovanejším sektorom.

Minister je na strane vinárov

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek  stojí na strane vinárov a odmieta špekulovať o percentách zvýšenia spotrebnej dane. Postoj vinárov je jednoznačný: "Spotrebná daň z vína nás vinárov určite poškodí a ono je naivné sa domnievať, že je to smerované ako nejaká pomoc slovenským vinárom."

Podpora pre distribútorov zo zahraničia?

Skúsený vinár, Ing. Ladislav Šebo tvrdí, že "je to len zálusk na domácich producentov a netýkalo by sa to distribútorov zo zahraničia, čo je smutné lebo sa podporuje konkurencia a nie domáci producenti." Spotrebnú daň z vína nemajú v Španielsku, dokonca ani v Taliansku, jedine vo Francúzsku, čo je však na staré koruny približne 80 halierov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy