Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Platiť, platiť, platiť! Od októbra bude na úradoch drahšie
Zdielať na

Platiť, platiť, platiť! Od októbra bude na úradoch drahšie

Už len do konca septembra na niektorých úradoch dokážete ušetriť desiatky a v niektorých prípadoch až stovky eur. Od prvého októbra totiž stúpajú viaceré poplatky, ktoré ľudia bežne využívajú. Najviac peňazí necháte na stavebnom úrade, keď sa rozhodnete prestavať svoj dom alebo byt.

Pri návšteve matriky či notára sme za osvedčenie podpisu doteraz platili 50 centov. Od pondelka si už vezmite euro navyše. Aj pri osvedčení odtlačku úradnej pečiatky a úradného podpisu z peňaženky vytiahnete viac. Namiesto troch eur zaplatíme 5. 

Zdražie aj bežný život

Zdražie aj bežný život. Ak stratíte napríklad rodný list, zaplatíte za nový päť eur, dnes je to len jeden a pol eura. Za uzatvorenie manželstva v cudzine pred naším zástupcom si k súčasnej sadzbe 165 eur priplatíte ďalších 80 eur.

Zdražie stavba domu, bytu či garáže. Návrh na vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby stojí momentálne 16,50 od pondelka až 100 eur. Hore pôjdu aj žiadosti o stavebné povolenie na bytové domy. Pri bytovke do 3 000 m kubických sa platí 66 eur. Zo dňa na deň tento poplatok vzrastie na 750 eur. Poplatok 10 EUR sa bude týkať aj majiteľov bytov, ktorý chcú robiť menšie prerábky bytového jadra či pri niektorých systémoch zasklievania balkónov.

6,5 milióna eur pre štát

Štát si chce na poplatkoch ešte v tomto roku prilepšiť viac ako šesť a pol milióna eur. Od budúceho roku predpokladá, že príjmy z týchto poplatkov sa vyšplhajú na 30 miliónov eur.

Druh poplatku Stará suma Nová suma
Notár, matrika 0,50 € 1,50 €
Osvedčenie odtlačku 3 € 5 €
Rodný list 1,50 € 5 €
Manželstvo v cudzine 165 € 245 €
Stavebné rozhodnutie 16,50 € 100 €
Stavebné povolenie/domy 66 € 750 €

Zdroj: noviny.sk

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy