Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stratená generácia je späť! Vojnovú nahradila ekonomická
Zdielať na

Stratená generácia je späť! Vojnovú nahradila ekonomická

Bez práce, bez vízie, bez platu a bez možnosti budovať kariéru. Často s titulom a plný elánu. Presne v takejto situácii je veľa mladých ľudí nielen u nás, ale v celej Európe. Sociológovia túto situáciu dokonca prirovnávajú k návratu stratenej generácie.

Pre mladých je to nočná mora

Výraz Stratená generácia je tu opäť, tentoraz sa však nespája s vojnou, ale ekonomikou a nezamestnanosťou mladých. "Je ťažké nájsť si teraz prácu aj s vysokou školou, no a bez nej asi ešte ťažšie," hovorí študent vysokej školy. 

"Pre  mladých je to nočná mora. Čo nás čaká? Mňa a mojich priateľov, čo sme teraz ukončili školu? Je to veľmi ťažké," tvrdí taktiež študentka vo Veľkej Británii Clare Koegh.

Podľa čísiel OECD je bez práce 14 miliónov mladých Európanov do 29 rokov. Výnimkou nie je ani Slovensko. Absolventov, čo si do dvoch rokov nevedia nájsť prácu je množstvo. "Z tohto hľadiska máme v súčasnosti v evidencii 27 tisíc absolventov, drvivá časť vyše 22 tisíc sú absolventi vysokých škôl," tvrdí hovorca Ústredia práce Peter Zeman.

Je to absolútna nerovnováha života

Priame náklady na nezamestnaných vyjdú Európsku úniu ročne na 153 miliárd eur. Len na jeden týždeň sú to 3 miliardy. Najväčšiu traumu však prežívajú práve mladí, pomenovanie Stratená generácia je teda na mieste. "Práca a možnosť mať ju je predsa akýmsi základným pilierom života, ak sa toto odkladá, ak sa vám to neumožňuje, tak je to absolútna nerovnováha života," dodáva sociologička Sylvia Porubänová.

Sociológovia upozorňujú, že srd Stratenej generácie porastie a môže prísť k veľkým nepokojom a niečomu podobnému ako v arabských krajinách.  "Napokon práve mnohé veľké zmeny, nepokoje sa voľakedy ale ja bližšie v histórii diali nespokojnosťou mladých kultivovaných ľudí," hovorí sociologička.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy