Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Platy učiteľov. Najmej zarobia v materských škôlkach
Zdielať na

Platy učiteľov. Najmej zarobia v materských škôlkach

O nespokojných učiteľoch sa hovorí už celé týždne. Na 10 percentné zvýšenie platov vraj vláda v súčastnosti nemá a tak sú opäť v štrajkovej pohotovosti. Brány škôl môžu tentokrát zostať zatvorené až niekoľko dní. Pozreli sme na to, koľko peňazí učitelia zarábajú a či sa ich výplatné pásky líšia podľa toho, čo naše deti učia.

Tisíc eur v polepšovniach

Výplatné pásky našich učiteľov naozaj vyzerajú odlišne podľa predmetov a podľa školy, kde pedagóg vyučuje. Podľa údajov Štatistického úradu zarobí nad 1000 eur – konkrétne 1044 eur iba človek, ktorý učí v nápravno-výchovnom zariadení. Títo učitelia samozrejme nemajú v triedach "jedničkárov", ale deti s rôznymi problémami.

Lepšie zarábajú aj vedci - pedagógovia

Nad hranicou 1000 eur je aj vedecko - pedagogický zamestnanec. A teda človek, ktorý má už na konte niekoľko titulov a robí výskum. Ako môžno vidieť v tabuľke, necelých 800 eur zarobí vysokoškolský učiteľ a 770 eur učiteľ všeobecných predmetov.

Smutná výplata jazykárov

Oveľa smutnejší pohľad je na platy jazykárov alebo učiteľov umeleckých škôl. Tí zarobia okolo 650 eur. No a úplne najhoršie sú na tom učitelia materských škôlok – ich priemerná mzda dosahuje výšku 615 eur.

Je tiež dôležité pripomenúť, že kým ešte v roku 2010 zaznamenali všetky uvedené profesie aspoň medziročný nárast hrubého platu, vlani sa viacerí pedagógovia museli zmieriť s poklesom ich miezd. Aj preto teraz odborári trvajú na desaťpercentnom zvýšení tarifných platov.

Koľko zarábajú slovenskí pedagógovia?

Odborní pedagógovia v zariadeniach na výkon ústavnej a ochrannej výchovy  - 1 044 eur

Vedecko – pedagogickí zamestnanci - 1025 eur

Ostatní učitelia na vysokých školách - 799 eur

Učitelia všeobecnovzdelávacích predmetov - 766 eur

Učitelia na základných umeleckých školách - 665 eur

Učitelia na jazykových školách a učitelia jazykov - 646 eur

Učitelia v predškolskej výchove - 615 eur

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Trieda_lavice_žiaci_píšu

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy