Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
RODIČIA POZOR! 26. 11. 2012 začína štrajk učiteľov
Zdielať na

RODIČIA POZOR! 26. 11. 2012 začína štrajk učiteľov

Je rozhodnuté. Učitelia odmietli ponuku na päť percentné zvýšenie platov. Ak máte školopovinné deti poznačte si do kalendárov 26-ty november. Vtedy sa začne nový štrajk učiteľov.

Niekoľko dní? Je to možné!

Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásila štrajk zamestnancov školstva so začiatkom 26. novembra o 6:00. Informoval o tom jej šéf Pavel Ondek. Do štrajku by sa mohlo zapojiť približne 150 000 pedagogických i nepedagogických zamestnancov. Začiatok štrajku majú odborári stanovený, presný koniec si neurčili.

Ondek nevylúčil, že ak by neboli splnené požiadavky odborárov, môže štrajk trvať aj viac dní. O konci rozhodne štrajkový výbor, ktorého členmi sú členovia predsedníctva odborového zväzu.

Odborári neprijali ponuku vlády na päťpercentné navýšenie platov učiteľov a naďalej žiadajú pre tento rok desaťpercentné zvýšenie platov. Zvyšovanie platov požadujú odborári aj v ďalších rokoch.

Požiadavka odborárov je, aby plat pedagogických zamestnancov predstavoval 1,2 až 1,6 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Štrajk ako varovanie Ficovi

Štrajk je podľa odborárov ďalším krokom, ktorým chcú upozorniť vládu, poslancov Národnej rady SR i verejnosť na neudržateľnosť súčasného stavu v školstve a trvalú krízu v odmeňovaní jeho zamestnancov. Odborári tiež požadujú navýšenie podielu z hrubého domáceho produktu pre školstvo z rozpočtu.

Aj preto zvolili za začiatok štrajku 26. november, kedy by mal parlament začať rokovať o rozpočte na budúci rok. Čas do začiatku štrajku chcú odborári využiť na ďalšie rokovania s vládou, poslancami a prezidentom. Ondek tiež nevylúčil, že v prípade splnenia ich požiadaviek štrajk nebude.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy