Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Repčíkova SOZA chce 1 000 € od detského krúžku
Zdielať na

Repčíkova SOZA chce 1 000 € od detského krúžku

Za ples, ktorý miestna organizácia Matice slovenskej organizovala vo februári, pýta SOZA 975 eur. Presnejšie povedané za neoprávnené použitie hudobných diel bez licencie SOZA. Predseda miestneho odboru, ktorý ples s dobročinným podtónom organizoval, podujatie SOZE nenahlásil.

Odvolanie neobstálo

Na plese hrali vlastné skladby z muzikálov a ľudové piesne, a tak si predseda Matice v Komárne a súčasne šéf Dramaťáku - študentského divadla Jozef Černek neuvedomil, že by mala vzniknúť povinnosť nahlásiť akciu SOZE. "Keďže sme si mysleli, že keď hráme svoje vlastné skladby a folklór, tak, že nemusíme," povedal Jozef Černek.

Po ôsmich mesiacoch však prišla faktúra na 975 eur. Ochranný zväz autorsky žiada o vydanie bezdôvodného obohatenia za neoprávnené použitie hudobných diel bez licencie. "My platievame okolo 60 -70 euro za podobné akcie, ale 970 eur to je proste pre nás likvidačné," dodáva.
Odvolanie sa šéfa Dramaťáka Černeka na skutočnosť, že hrali vlastné pesničky a vstupné pokrylo prenájom miestnosti a občerstvenie, neobstálo.

Jediný zisk, z predaja tomboly, šiel na dobročinné účely. "Vyzbierali sme 700 eur, z čoho 350 išlo na kostýmy do dramatického krúžku a zvyšok išiel na folklórny súbor Dunaj," tvrdí Černek.

Trvá na osobnom stretnutí

Jeho blog na sme.sk vyvolal obrovskú diskusiu. Dokonca si vlastný blog za účelom odpovede vytvoril aj riaditeľ SOZA Vladimír Repčík. Prípad chce konzultovať so šéfom Dramaťáku osobne na stretnutí, ktoré si dohodli na stredajšie dopoludnie. Telefonické vyjadrenie nám Vladimír Repčík neposkytol, trval na osobnom stretnutí. 

"Podľa mňa je najväčším problémom samotný zákon, ktorý nie je dobre postavený, pretože ak si decká na stužkovej zaspievajú od Elánu „Nie sme zlí“, tak by mal niekto zaplatiť poplatok, je to nefér voči tým deťom," ukončil Černek.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy