Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Biznis podľa SOZA. Za toto všetko máme platiť!
Zdielať na

Biznis podľa SOZA. Za toto všetko máme platiť!

Kauza Pohorelá sa skončila. Včera podvečer zaslali do našej redakcie spoločné stanovisko zástupcovia obce aj SOZA. Píše sa v ňom, že sa obe strany dohodli. Zhodli sa na tom, že deti spievali piesne, ktoré sa môžu spievať zadarmo. Žiaden súd sa teda konať nebude.

Ľudia sa stále pýtajú, ako to s platením za duševné vlastníctvo vlastne je. Prevádzkarovi z Bratislavy prišli dve faktúry za to, že má v podniku rádio.
"Tých firiem na vyberanie autorských poplatkov je zrazu akosi priveľa... Zatiaľ tu mám dve faktúry,"hovorí Jaroslav Štellmach, prevádzkár jedného z bratislavských podnikov.

Agentúr vyberajúcich poplatky je dosť

Mnohí sa budú čudovať, no takýchto faktúr môže dostať jeden majiteľ podniku hneď niekoľko. Za to, že v podniku znie hudba, si peniaze vypýta SOZA. Tá hudba má aj interpretov, takže môžete očakávať aj spoločnosť SLOVGRAM a OZIS, pričom každý z nich zastupuje iných interpretov. Piesne, ktoré sa z rádia ozývajú, majú aj texty. Zaplatiť teda zrejme bude treba aj združeniu LITA. Tá má zase najnovšie akúsi dvojičku, volá sa Agicoa. To ale ešte stále nie je všetko! Ak máte v podniku aj televízor, peniaze si môže vypýtať aj SAPA. 

"Podľa čoho sa vydávajú tieto licencie? Veď keď mám elektriku jedného dodávateľa,  tak platím jednému." hnevá sa Jaroslav Štellmach, "Nestačí len jedna agentúra? Alebo máme pracovať len na rôznych vydriduchov, čo pošlu faktúru s razítkom slovenského znaku?," píše sa v jednom z e-mailov, ktoré prišli do televízie JOJ.

Licencie vydáva ministerstvo kultúry

Licencie vydalo ministerstvo kultúry, pričom ani to nemá právo nazerať do toho, ako presne s peniazmi tieto občianske združenia nakladajú. Preto ak vám príde viacero faktúr a máte pocit, že sú za to isté, mali by ste hlavne komunikovať. "Treba komunikovať, aby ľudia neplatili dva krát za to isté," súhlasne prikyvuje Anton Škreko z ministerstva kultúry.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Kauza Pohorelá sa skončila. Včera podvečer zaslali do našej redakcie spoločné stanovisko zástupcovia obce aj SOZA. Píše sa v ňom, že sa obe strany dohodli. Zhodli sa na tom, že deti spievali piesne, ktoré sa môžu spievať zadarmo. Žiaden súd sa teda konať nebude. </p><p>

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy