Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
NEHORÁZNE. Za spev detí dostane peniaze aj Madonna (53)
Zdielať na

NEHORÁZNE. Za spev detí dostane peniaze aj Madonna (53)

Faktúra za spev detí v obci Pohorelá na strednom Slovensku zrejme rozprúdi ešte búrlivejšiu diskusiu ako doteraz. Vedenie SOZA konečne vysvetlilo, prečo musí starosta zaplatiť. A neverili by ste, komu všetkému by mala za toto detské vystúpenie prísť na účet odmena.

Jeden človek, dve verzie

Peniaze dostanú také hviezdy ako napríklad Madonna, Lady Gaga alebo Elton John. Nie je to žart. "My chceme, aby starostovia robili to čo im prikazuje ako používateľom autorský zákon," uviedol šéf SOZA Vladimír Repčík. A jedným dychom dodal: "Autorský zákon je nedokonalý a zlý."

Proti spôsobu, akým Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) od interpretov a médií vyberá peniaze a nakladá s nimi, dnes spevom protestovalo do štyridsať prevažne mladých ľudí. Pred jej sídlom v Bratislave zaspievali pesničky Dievča z Tokia a To ta Heľpa. Vyjadrili tak nespokojnosť s tým, ako toto združenie postupuje pri výbere odmien pre autorov za to, že niekto niekde pre niekoho spieva. 

Spievali deti, zarobí Madonna

SOZA pritom nepriamo vypláca aj zahraničných umelcov ako Elton John a milióny ďalších. A tu sa dostávame k absurdite systému. Za to, že deti v Pohorelej spievali svojim mamám ľudovky, dostane časť peňazí aj napríklad Lady Gaga.

SOZA honoráre pre umelcov rozdeľuje na štatistické - teda tie, ktoré sa získajú napríklad za nahlásený koncert s konkrétnymi piesňami, a neadresné. Keďže nik nevie, aké piesne deti v Pohorelej spievali, 62 eur natieklo práve do tejto skupiny.

"Tie sa rozdeľujú na základe štatistiky tých, ktoré štatisticky podchytíme. Teda na základe rozsahu, ktorý zaznamenáme v prvej skupine, teda v tzv. štatistických honorároch," uviedol Robert Osvald zo SOZA. 

Motivácia? Z poplatku aj inšpektor

Čiže ten, kto je často hraný a riadne sa zaňho SOZE platí, dostane aj peniaze od tých, ktorí nehrali práve jeho. SOZA totiž predpokladá, že keďže sa hrá často, tak mohli aj deti v Pohorelej hrať aj jeho. "Inak sa to ani nedá riešiť. Európa neprišla na iné riešenie," uviedol Repčík.

62 eur sa rozdelí nasledovne. Časť dostane inšpektorka SOZY, ktorá skoro rok po akcii zavítala do Pohorelej. Časť sa prerozdelí medzi autorov hraných na Slovensku a časť putuje do zahraničia.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy