Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemecký ústavný súd odobril trvalý euroval
Zdielať na

Nemecký ústavný súd odobril trvalý euroval

Nemecký ústavný súd v stredu zamietol sťažnosť proti účasti krajiny na trvalom záchrannom mechanizme eurozóny (ESM) a zmluve o rozpočtovej zodpovednosti v EÚ. Súd zároveň rozhodol, že záväzky Nemecka v rámci mechanizmu nemôžu bez predchádzajúceho súhlasu parlamentu prekročiť súčasných 190 miliárd eur.

Súhlas oboch komôr parlamentu

Konkrétne rozhodnutia ESM taktiež musia podliehať súhlasu oboch komôr parlamentu. Európsky stabilizačný mechanizmus s úverovou kapacitou v 500 miliárd eur mal pôvodne fungovať od 1. júla, čakalo sa však na rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ktorý skúmal námietky proti podpisu Berlína pod trvalý euroval.

Ratifikáciu zdržal prezident

Odporcovia trvalého záchranného mechanizmu namietali, že prijatie tohto nástroja bude znamenať zásah do právomoci parlamentu rozhodovať o nakladaní s peniazmi daňových poplatníkov. Takzvaný trvalý euroval nemecký parlament schválil koncom júna. Ratifikáciu však zdržal nemecký prezident Joachim Gauck, ktorý požiadal ústavný súd o stanovisko.

Slovenská vláda rozhodnutie víta

Slovenská vláda víta rozhodnutie nemeckého ústavného súdu o trvalom eurovale a fiškálnom pakte, ktorý dnes umožnil ich ratifikáciu v najväčšej európskej ekonomike. "Vítame rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ktoré otvára možnosť pre fungovanie permanentného eurovalu," vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády jej predseda Robert Fico.

Rozhodnutie ústavného súdu v Nemecku, ale aj rozhodnutia Európskej centrálnej banky podľa neho ukazujú, že stojí za to bojovať. "Mohlo by sa zdať, že niektoré z týchto opatrení sú kontroverzné. Dôležité však je, že táto mačka chytá myši," povedal Fico s tým, že upokojujú trhy a vedu k posilneniu eura.

Samotná iniciatíva Európskej centrálnej banky a schválenie trvalého eurovalu však podľa premiéra nebude znamenať vyriešenie krízy v eurozóne. Podstatné podľa neho bude v ďalšom kroku posilniť integráciu v rámci únie. Ako vyhlásil, posilnenie integrácie bude presadzovať aj v prípade, že by to malo znamenať stratu časti popularity strany Smer-SD, alebo jeho osoby. Budúcnosť eurozóny je však podľa Fica v prísnej finančnej disciplíne a takisto prísnych sankciách za nedodržiavanie pravidiel.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy