Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Fico žiada po ministroch krvavý podpis
Zdielať na

Fico žiada po ministroch krvavý podpis

Nejeden Slovák sa sťažuje na to, koľko nás stoji solidarita s Gréckom, na druhej strane iba málokto vie, že v najbližších rokoch dostaneme od únie 14-miliárd eur. Podľa premiéra Roberta Fica ich použijeme na rozvoj našej krajiny. Analytici to ale až tak ružovo nevidia.

Slovensko je v Európskej únii už deväť rokov, od 1. januára 2004. Naše peňaženky pocítili množstvo výhod, ale aj záväzkov.

Plusová konečná bilancia

Ak by sme si mali vystaviť konečný účet, tak sme stále v pluse. Kým do únie v roku 2004 poslalo Slovensko 291 miliónov eur, prišlo z nej 304. V roku 2010 sme ale počítali už úplne iné sumy. Do systému od nás odišlo 628 miliónov a vrátila sa nám 1,672 miliardy.

Čakáme na miliardy

"V rokoch 2014 až 2020 Slovensko očakáva, že dostane 14 miliárd eur, je to neopakovateľná suma, ktorú môžeme použiť na rozvoj našej krajiny," hovorí premiér Fico. Keď sa povie A, malo by sa ale povedať aj B. Nič nie je totiž zadarmo a množstvo projektov musíme tiež spolufinancovať. A tak sa sa zrazu dostávame k úplne iným číslam.

"Na to, aby sme my dostali jedno euro z bruselských fondov, tak zároveň jedno euro z našich daní musíme vynaložiť na tento účel," vysvetlil analytik Iness Radovan Ďurana. To znamená, že ak by sme napríklad úsek diaľnice za milión eur, 500 tisíc zaplatíme my a zvyšného pol milióna nám príde z eurofondov

Krvavý záväzok

"Chcem prinútiť každého ministra, že mi vlastnou krvou podpíše, že minie prostriedky v rámci európskych fondov,"  vyhlásil šéf kabinetu. Vyzerá to tak, že niektorí ministri však majú krvi málo. "Viete čo, ja by som si v tomto smere nechal ako dotankovať ešte tej krvi," skonštatoval minister práce Ján Richter.

Rizikový Euroval

Zatiaľ nám tak poslušnosť v rámci Európskej únie vychádza. Všetko ale môžu zmeniť problémové zadĺžené krajiny. "Náklady, ktoré môže vyvolať Euroval sú oveľa vyššie ako všetky peniaze, ktoré sme doteraz dostali," analytik Iness Martin Vlachnyský.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy