Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Obce padajú na kolená. Nekrytá suma činí 380 miliónov eur!
Zdielať na

Obce padajú na kolená. Nekrytá suma činí 380 miliónov eur!

Pre nevyplatené eurofondy padajú na kolená ďalšie obce! Napríklad Trakovice pri Piešťanoch nielenže už teraz minuli celoročný rozpočet, ale dostali sa do mínusu 200 tisíc eur! Mnohé obce sú pred krachom a vyhliadky na vrátenie peňazí sú ešte horšie.

Nový minister pôdohospodárstva dokonca hovorí, že predchádzajúce vedenie už neexistujúceho ministerstva výstavby schválilo obciam projekty za 380 miliónov eur a pritom ich vôbec nemalo kryté!

Minuli rozpočet, 200 tisíc si požičali

Budovu základnej školy opravila obec Trakovice za asi 600 tisíc eur. Doteraz však peniaze z ministerstva pôdohospodárstva nevidela a účet obce je takmer vybielený. "Fakticky sme na túto akciu minuli celý rozpočet, čo máme a v súčasnosti máme na účte 21 tisíc eur," hovorí starosta obce Trakovice Ľudovít Tolarovič.

Len pre porovnanie, ročný rozpočet obce je približne 350 tisíc. Všetky peniaze však zaplatila za obnovu školy. Ani to ale nestačilo. Aby neplatila pokuty za nezaplatené faktúry, musela si vziať úver na ďalších 200 tisíc. A to len preto, že ministerstvo - podobne ako mnohým ďalším obciam - neuvoľnilo sľúbené peniaze z eurofondov.

Ministerstvo takú kopu peňazí nemá

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že o probléme s nevyplatenými eurofondami vie. Sám minister však priznáva, že nevie, odkiaľ vezme peniaze pre jednotlivé obce. "Tá suma, ktorá dnes skutočne visí vo vzduchu, je taká vysoká, že to predstavuje zhruba jeden a polročný rozpočet ministerstva pôdohospodárstva, takže aj keby som neviem čo všetko urobil, ani ministerstvo takú obrovskú kopu peňazí jednoducho nemá k dispozícii," vraví minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

Berú si úvery, idú do mínusu

Údajne nekrytá suma sa šplhá do závratných 380 miliónov a stále visí vo vzduchu približne 170, na ktoré čakajú obce, aby mohli zaplatiť dodávateľom. Zatiaľ si berú úvery a dostávajú sa do poriadnych mínusov. Bývalý minister výstavby Štefanov, ktorý mal túto obrovskú sumu schváliť, sa k tomu nevyjadruje.

Kým tak ministerstvo bude hľadať riešenie, obyvatelia mnohých obcí na Slovensku vrátane Trakovíc môžu len tipovať, dokedy im bude svietiť pouličné osvetlenie, kým ich neodpoja za nezaplatené účty.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy