Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rástli komodity, silneli akcie! Prsty v tom má ECB
Zdielať na

Rástli komodity, silneli akcie! Prsty v tom má ECB

Na európskych trhoch zavládol optimizmus a nebo nad eurozónou ako keby sa na moment roztiahlo. Spôsobilo to rozhodnutie Európskej centrálnej banky pomôcť zadlženým krajinám v podobe nákupu ich dlhopisov. Rástli komodity, silneli akcie. Otázkou je, na ako dlho.

Dobrá nálada na pol roka

Veľkým hráčom, ale aj špekulantom dodalo chuť investovať rozhodnutie Európskej centrálnej banky na nákup dlhopisov problémových krajín. Skeptikov, alebo skôr tých triezvejších, ale neubudlo. "Považujem to za nebezpečné rozhodnutie pre euro. Je to politika zdražovania," myslí si analytik frankfurtskej burzy Thorsten Polleit.

Rástli aj ceny zlata, ropy, posilnilo euro. Dobrá nálada na trhoch by mohla vydržať pol roka. Európu však už v septembri čakávajú udalosti, ktoré vôbec nezaváňajú optimizmom. "Nemecký ústavný súd bude rozhodovať o legitímnosti eurovalu. Trojka oznámi výsledky prieskumu v Grécku a Holanďania budú voliť," vysvetlil obchodník frankfurtskej burzy Robert Halver.

Čo nás ešte čaká?

V Holandsku rastú totiž hlasy proti zotrvaniu v únii, Nemci stále nevedia, či euroval vlastne môžu podporiť a kontrola trojky, teda Európskej komisie, Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky, môže ukázať, že Gréci sú na tom ešte horšie ako veľmi zle. Europolitici veria stále v opak.

Na základe očakávaných udalostí sa mnohí pýtajú, či sa na októbrovom samite v Bruseli nedozvieme nakoniec, že sa eurozóna rozpadá. Analytička si myslí skôr opak. "Predpokladám, že sa budú prijímať kroky, ktoré povedú skôr k hlbšej integrácii," povedala analytička Euractiv Zuzana Tučeková.

To všetko ukážu už najbližšie týždne. Zatiaľ máme za sebou rozhodnutie ECB nakupovať choré dlhopisy. Tento krok už pravicové nemecké média označili za zmenu trhového hospodárstva na plánované.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy