Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Renomovaní ekonómovia varujú Európsku úniu...
Zdielať na

Renomovaní ekonómovia varujú Európsku úniu...

Keď majú problémy jednotlivci, tak má väčšinou problémy aj celok. Tak je to aj v prípade Európskej únie. Najnovšie jej americká agentúra Moody´s znížila rating výhľadu na negatívny. Doteraz mala Európska únia rating, teda akési hodnotenie svojej kondície, na úrovni AAA. To sa mení, náš výhľad je odteraz negatívny.

Dôvod je jednoduchý. pretrvávajúce problémy ohľadom dlhovej krízy v únii.
"Negatívny výhľad ratingu EÚ je odrazom negatívnych výhľadov štátov s najväčšími príspevkami do rozpočtu únie: Nemecka, Francúzska, Británie a Holandska," píše sa v stanovisku Moody´s.

Tlak na Európsku centrálnu banku

Presne tak, ako sú silní jednotliví členovia, tak je silný aj celok. Najmä keď ide o dôležité štáty. Zníženie ratingu zvyšuje aj tlak na Európsku centrálnu banku. "Toto bude veľmi zaujímavý týždeň. Ukáže sa, či ECB bude kupovať dlhopisy rizikových krajín, alebo nie," uviedol Robert Halver, obchodník frankfurtskej burzy.

Na rozhodnutie Európskej centrálnej banky v tomto smere veľmi nervózne čakajú práve problémové krajiny. "Je to úplne v réžii Španielska a chápem, že čaká na nevyhnutné detaily od Európskej centrálnej banky," tvrdí francúzsky prezident Francois Hollande.

Skupovanie dlhopisov krajinám pomôže

Keby Európska centrálna banka skupovala dlhopisy týchto krajín, pomohlo by im to prežiť. Investori im totiž už za znesiteľný úrok požičať nechcú. Na druhej strane kritici hovoria, že to je len ďalšie podkopávanie disciplíny a rušenie logiky trhu. Rating je dôležitý lebo sa podľa neho rozhodujú investori, či v danej lokalite rozbehnú biznis, alebo či kúpia dlhopisy danej krajiny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy