Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nové pravidlá pri predčasnom splatení úveru! Pozor na poplatky
Zdielať na

Nové pravidlá pri predčasnom splatení úveru! Pozor na poplatky

Predstavte si, že si od známeho požičiate peniaze, s radostným výrazom na tvári mu ich vrátite o pol roka skôr a on vám za to do toho úsmevu skočí. Takto nejako to vyzerá s bankami. Ak chcete predčasne splatiť úver, môžu vám za to napariť pokutu, či penále. Jednoducho, sú to poplatky, ktoré môžu byť poriadne mastné. Preto vám poradíme, ako sa môžete sankciám vyhnúť.

Za zmenu podmienok zaplatíme 120 eur

Povedzme, že máte 50-tisícovú hypotéku, ktorú musíte banke splácať 10 rokov. Úrokovú sadzbu máte zafixovanú na tri roky. Ak sa rozhodnete úver splatiť skôr, ako vám končí fixácia, nasledovať bude toto: "5 percent z istiny za predčasné splatenie, v tomto prípade by to bolo viac ako 1800 eur," povedala hovorkyňa banky Zuzana Eliášová.

"Poplatok za zmenu zmluvných podmienok- je to zhruba 120 eur," tvrdí hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Ak si to prerátame, pokuta za to, že už banke nechcete nič dlhovať môže byť poriadne mastná. Banka totiž prichádza o úroky, ktoré by ste jej za tie roky zaplatili navyše.

Odpustia, ak úver splatíte jednorázovo

Vo všeobecnosti platí, že čím nižším úrokom sa váš úver úročí,  tým vyššia je potom sankcia. Najlepšie je teda počkať si na obdobie, kedy vám končí fixácia. Podľa zákona vám vtedy banka nemôže vyrubiť sankciu za predčasné splatenie. No istému poplatku sa predsa len nevyhnete. "Musí zaplatiť administratívne úkony - niekoľko desiatok eur," dodala Eliášová.

V niektorých bankách vám vysoký poplatok odpustia iba vtedy, ak splníte ešte jednu podmienku navyše. A tou je jednorázové splatenie celého úveru. V tomto smere však prichádzajú legislatívne zmeny.

Už od septembra inak

Už od soboty začne platiť novela zákona o bankách, podľa ktorej vás žiadna banka nebude môcť v čase konca fixácie trestať za predčasné splatenie. A to akejkoľvek časti úveru. Týkať sa to má všetkých úverov. Teda nielen tých, ktoré banky poskytnú od účinnosti novely, ale aj tých starších.  "Banky budú povinné v dostatočnom predstihu informovať o zmenách v úrokovej sadzbe, či o možnosti bez poplatkov zmeniť súčasnú banku," dodal hovorca banky Štefan Frimmel.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy