Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kabinet schválil pomoc pre farmárov za 70 mil. eur
Zdielať na

Kabinet schválil pomoc pre farmárov za 70 mil. eur

Slovenské agropodniky a farmári sa dočkali pomoci. Vláda na stredajšom mimoriadnom rokovaní v Nových Sadoch schválila opatrenia na zmiernenie následkov tohtoročného sucha za vyše 70 mil. eur.

70 miliónov eur ako náplasť

Poľnohospodári tak budú môcť čerpať doplnkové priame platby za vyše 1,67 mil. eur, zvýhodnené pôžičky za 30 mil. eur, či štátnu pomoc na zamestnávanie znevýhodnených zamestnancov v sume 660 tis. eur.

Vláda schválila aj 10-miliónovú pomoc na úhradu časti spotrebnej dane z minerálneho oleja, viac ako 16 mil. eur plánuje minúť na skvalitnenie funkčnosti systému Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat. Zmena zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách by mala podľa materiálu, ktorý predložil Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, farmárom priniesť 11,6 mil. eur.

50 percentný pokles výroby

Podľa predbežných údajov sa sucho na tohtoročnej úrode pšenice podpísalo 26-percentným výpadkom, u jačmeňa a ovsa sa úroda znížila medziročne o približne 19 percent. "Je potrebné upozorniť na skutočnosť, že reálne straty nie sú len na hustosiatych obilninách, ale pri ďalších plodinách a na krmovinách. Prvá kosba zelených krmovín skončila 50-percentným poklesom výroby oproti minulému roku. Suché počasie poznačilo najmä úrodu trávnych porastov a pasienkov,“ skonštatoval agrorezort. Problémová je v tomto roku aj produkcia slamy, ktorá sa oproti minulému roku pohybuje len na úrovni 50 percent.

Koncesionárske poplatky nezrušia

Koncesionárske poplatky by nemali byť od 1. januára 2013 zrušené. Vláda schválila návrh zákona ministerstva kultúry o úhrade za služby poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS). Schválením predloženého návrhu by sa mal ponechať v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa, založený na úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS.

Autori zdôvodňujú návrh snahou o zachovanie nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa. Tá by bola podľa nich do veľkej miery ohrozená, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu, od ktorého by bola existenčne závislá. "Navyše Rozhlas a televízia Slovenska v zmysle zákona poskytuje službu verejnosti v oblasti vysielania, ktorá je charakteristická tým, že je univerzálne určená verejnosti, a preto by ju mala verejnosť taktiež financovať," píše sa v predkladacej správe zákona.

Pas bude platiť 2 roky

Požiadavka Európskej únie, aby mal každý človek, vrátane malých detí, svoj cestovný doklad, sa premietne aj do našej legislatívy. Vláda posunula na rokovaní do parlamentu novelu zákona o cestovných dokladoch. Novela by mala byť účinná od 1. januára 2013. Po novom tak už aj slovenský zákon nebude umožňovať zápis dieťaťa mladšieho ako päť rokov do cestovného dokladu rodiča.

Medzi ďalšie legislatívne zmeny patrí napríklad úprava veku, od ktorého sa cestovný pas vydá na dva roky, respektíve na päť rokov. Podľa schválenej novely sa cestovný pas bude vydávať do šiestich rokov veku s platnosťou na dva roky. V súčasnosti sa pas s platnosťou na dva roky vydáva dieťaťu mladšiemu ako päť rokov. Do 16 rokov veku sa bude vydávať cestovný pas s platnosťou na päť rokov a cestovný pas s platnosťou na desať rokov sa bude vydávať starším ako 16 rokov. V súčasnosti sa cestovný pas s platnosťou na desať rokov vydáva občanovi staršiemu ako 13 rokov.

Nebude sa meniť, vybavia nový

Zníži sa poplatok za urýchlené vydanie cestovného dokladu do dvoch pracovných dní, a to zo štvornásobku príslušnej sadzby na trojnásobok. Napríklad dospelý tak zaplatí 99 eur namiesto 132 eur. Bude existovať aj možnosť požiadať o vydanie cestovného dokladu do desiatich pracovných dní, pričom za takéto urýchlené vydanie občan zaplatí dvojnásobok príslušnej sadzby, teda dospelý 66 eur.

Schválený návrh zákona tiež ruší vykonávanie zmeny údajov v cestovnom doklade, a to zmenu údaja o titule alebo hodnosti, o ťažkom zdravotnom postihnutí a o obmedzení alebo pozbavení spôsobilosti na právne úkony.

Na krajanskú politiku vyše milióna eur

Vláda vyčlení podľa odporúčania Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí na budúcoročnú krajanskú politiku 1 327 756,75 eura. Na plnenie Dohody medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Maďarskej republiky o vzájomnej podpore národnostných menšín v oblasti vzdelávania a kultúry je potrebných ďalších 99 581,75 eura.

Uvádza sa to v návrhu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2013, ktorý vypracoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Návrh je súčasťou Správy o štátnej politike starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí, ktorú schválila vláda.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy