Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Predpoklad na funkciu? Sme dobrí kamaráti!
Zdielať na

Predpoklad na funkciu? Sme dobrí kamaráti!

Rodinkárstvo, známosti, alebo aj zmena vlády či iné formy ľudovo povedanej tlačenky. Praktiky a spôsoby obsadzovania postov, ktoré sú v pracovnej sfére dobre známe. Dôvodom je vraj dôvera. Tá však vyznieva často ako korupcia. A deje sa to aj na polícii, ktorá by mala byť apolitická.

Odpoveď na otázku, aký by mal byť policajný prezident, je podľa slov hovorkyne MV SR Lucie Garajovej jednoduchá: „Samozrejme musia spĺňať odborný, morálny, a kvalifikačný predpoklad ".

Aká je však realita? Štefan Lastovka, Ján Packa, Jaroslav Spišiak, či novo vymenovaný Tibor Gašpar – jedno majú spoločné - všetkých do funkcie vyberal a menoval vtedajší minister vnútra. Navyše dlhoroční policajti nemuseli absolvovať žiadne testy, prejsť výberovým konaním, ani iným podobným procesom. Na funkciu teda akoby stačil status skúseného muža zákona plus niečo navyše...

Učme sa od bratov Čechov

Na rozdiel od Slovenska v Čechách funguje od roku 2007 na vysoké funkcionárske posty výberová komisia. Napríklad  o post českého policajného prezidenta sa môže uchádzať len námestník policajného prezidenta a teda viceprezident. V súčasnej dobe sú v ČR traja námestníci policajného prezidenta, ktorí by sa mohli stať budúcim policajným prezidentom.

V inom prípade podľa slov hovorkyne Prezídia PZ ČR Pavly Kopeckej "rozhoduje o prezidentovi PZ komisia a výberové konanie. Všetci prechádzajú psychotestami, alebo Asisment centrom, kde sa hodnotia manažérske schopnosti a či sú schopní danú funkciu vykonávať" .

Zavolajme kamarátov

Ako je to u nás s voľbou krajských riaditeľov PZ? Veľmi podobne. Ich výber je výlučne na prezidentovi PZ , avšak po schválení ministrom vnútra. Podľa Milana Žitného, bezpečnostného analytika „na Slovensku platí systém - zavolajme kamarátov , lebo na tých sa môžme spoľahnúť . Lenže potom ten systém funguje ako rýdzo korupčný "

Krajskí riaditelia počas vlády Ministra Kaliňáka museli po 3 rokoch od svojho vymenovania v roku 2007 svoje kreslá opustiť. Nehľadelo sa na ich kvalifikáciu či odslúžené roky, väčšina  z nich skončila v civile. 

Nový minister vnútra Daniel Lipšic sa na svojom poste dlho neohrial. Potom ako padla vláda , aj jeho policajný prezident Jaroslav Spišiak a jeho krajskí riaditelia až na bratislavského svoje posty opustili. V roku 2012  si totiž novozvolený prezident PZ Tibor Gašpar so staronovým ministrom Róbertom Kaliňákom  taktiež vybrali nových . V troch prípadoch staronových krajských riaditeľov.

Kvalita policajnej práce je otázna

Reflexia bezpečnostného analytika je jasná: „O 4 roky príde alebo niekedy aj skôr nová vláda a zase to celé vymetie. Aká tu môže byť potom kvalita policajnej práce po odbornej stránke? "

 Stále sa máme čo učiť, napríklad aj od susedných Čechov. Tam, aby sa predišlo korupcii, sa oddelila napríklad aj Inšpekcia polície spod ministerstva vnútra. U nás sa o niečom podobnom ani len neuvažuje.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy