Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kaliňák: Sociálny systém policajtov sa nezmení
Zdielať na

Kaliňák: Sociálny systém policajtov sa nezmení

Pre šírenie poplašnej správy chce Kaliňák podať trestné oznámenie

Medzi príslušníkmi ozbrojených zborov sa začali šíriť anonymné e-maily, v ktorých "niektorí špecialisti úmyselne pozmenili uznesenie vlády, respektíve návrhy zákonov". Išlo o uznesenie, v ktorom sa hovorilo, že ak policajt po 55. roku života nemá odslúžených 15 rokov, môže si ich dokončiť.

Toto vyjadrenie autor e-mailov vypustil a nahradil iným. Kaliňák sa posťažoval, že tieto informácie potom uverejnil aj denník Pravda, no odmietol ich reakciu na ne. Za šírenie poplašnej správy chce teraz šéf vnútra podať trestné oznámenie.

Jedného z páchateľov už chytili a potrestali. Policajný prezident Ján Packa prezradil, že šlo o colníka. Zmeny v pozmenenom uznesení sa mali týkať asi ôsmich tisícok policajtov. "Je už mnoho policajtov, ktorí tejto informácii uverili a majú pripravenú žiadosť na odchod do civilu a niekoľkí z nich už tak aj urobili," vyhlásil Kaliňák.

Minister vnútra tvrdí, že systém meniť netreba, pretože je stabilný a nezávislý od štátneho rozpočtu, do osobitného účtu sociálneho zabezpečenia teda netreba dotácie navyše od štátu.

"Chcem vyzvať jednotlivé politické strany, ktoré sa uchádzajú v nasledujúcich voľbách, aby deklarovali svoj postoj k osobitému sociálnemu zabezpečeniu policajtov, vojakov, colníkov, zboru väzenskej a justičnej stráže, železničnej polície, Národného bezpečnostného úradu alebo Slovenskej informačnej služby," žiada Kaliňák.

Ako vyhlásil Packa, po nástupe robili systémové zmeny a tento systém pomohol tomu, že "dnes sa už nestretávate s policajtom, ktorý trpí komplexom menejcennosti a prvé, čo spraví, na vás vyletí, pretože vám chce dokázať, že on je ten pán. Dnes sa už stretnete aj s policajtom, ktorý s úsmevom k vám príde, ktorý je sebaistý a s policajtom, ktorý slušne jedná s občanom. Dnes už je to skôr výnimka," dodal Packa.

"Videl som úsmevy na tvárach niektorých z vás, keď sa hovorilo o tom, že policajti už nie sú arogantní," prihovoril sa novinárom predseda policajných odborov Miroslav Litva. "Stále sa stretnete s jedincami, ktorí si celkom neuvedomujú svoju zodpovednosť, svoje postavenie a poslanie," priznal Litva. "To, čomu sa snažíme zabrániť je, aby sme takýchto ľudí už ako nových neprijímali do policajného zboru," dodal.

Kaliňák dnes bilancoval na svojej 125. tlačovej besede, ktorá bola zároveň poslednou pred voľbami. Chválil sa, že sa mu počas jeho pôsobenia vo funkcii podarilo pripraviť nový kariérny postup, nové odmeňovanie, novú bytovú politiku a nový systém sociálneho zabezpečenia policajtov, podarilo sa mu znížiť kriminalitu, vrátane počtu vrážd, znížil sa tiež počet obetí aj zranených pri dopravných nehodách, znížila sa korupcia a organizovaný zločin. Zmenil aj dokladovú agendu, zabezpečil vstup Slovenska do Schengenu a zrušenie víz s USA, vymenoval novinky za štyri roky Kaliňák.

Zdielať na

Najčítanejšie správy