Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza Branisko. Fico chce úzku spoluprácu so Švajčiarmi
Zdielať na

Kauza Branisko. Fico chce úzku spoluprácu so Švajčiarmi

Spolupráca švajčiarskych a slovenských orgánov možno prvýkrát v histórii zabezpečí, že ľudia, ktorí reálne vzali úplatky na svoje účty v prípade tunelovania Braniska, budú za tieto svoje skutky potrestaní. Presne to si myslí predseda vlády Robert Fico.

Maximálna súčinnosť slovenskej vlády

Podľa premiéra v prípadoch podozrenia z korupcie ľudí, ktorí sa ukrývajú v zahraničí, nie je možné uzatvárať tieto prípady bez pomoci zahraničných orgánov. Problémom tejto kauzy doteraz podľa neho bolo, že sa u nás nenašli priame dôkazy hovoriace o podplácaní.

Forma tunelovania Braniska bola pritom podľa slov Fica primitívna. Ku kauze sa však nechce vracať v politickej rovine, dodal. "Vláda SR bude poskytovať maximálnu súčinnosť nielen v tomto prípade, ale aj v iných prípadoch iným orgánom činným v trestnom konaní, pokiaľ ide o kauzy, ktoré sa týkajú Slovenska a do ktorých je zapojený občan inej krajiny," uviedol Fico.

Fico nechce Figeľov model

Kauza tunelovania tunela Branisko podľa premiéra núti vládu inak sa pozerať na financovanie diaľnic. Upozornil, že oproti pôvodným plánom stavba stála o vyše dve miliardy Sk viac a zrealizovalo sa na nej viac ako 76 dodatkov.

"Odmietame absolútne tzv. Figeľov model financovania diaľnic. Je postavený na tom, že najnižší, kto príde a dá dumpingovú cenu, automaticky vyhráva. Potom to dopadne tak, ako napríklad na úseku Ladce - Sverepec, kde bolo 150 dodatkov a kde išlo o zvýšenie ceny o 229 percent. Takto dopadne každá jedna diaľnica, ktorá bola zabezpečovaná ministerstvom dopravy pod vedením pána Figeľa," zdôraznil Fico.

Lacnejšie, rýchlejšie, kvalitnejšie

Kabinet podľa neho bude diaľnice financovať, ak to dovolia finančné prostriedky, formou PPP projektov, keďže PPP projekty neumožňujú žiadne dodatky a navyšovanie. Vláda chce stavať diaľnice aj novým spôsobom verejného obstarávania, ktoré predstavil minister vnútra Robert Kaliňák. Rokovania o nových veľkých stavbách by sa podľa jeho slov viedli s relevantnými firmami, ktoré spĺňajú požiadavky na kvalitu aj finančné zázemie, jednotlivé kroky by sa diali v transparentnom prostredí, povinnosťou by okrem iného bolo zverejňovanie subdodávateľov a aj akcionárskej štruktúry firiem.

Ficova vláda si od toho sľubuje lacnejšiu, rýchlejšiu a kvalitnejšiu výstavbu diaľnic, keďže nový model obstarávania by mal zabrániť dodatkom k už uzavretým zmluvám.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy