Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neúprosné dane. Výnimkou nie sú ani tringelty
Zdielať na

Neúprosné dane. Výnimkou nie sú ani tringelty

Od zavedenia fiškálnych pokladníc, ktoré sú povinné od začiatku roka, vedia kontrolóri zistiť, či súkromníci majú v kasách prebytok, ktorý nevedia zdokladovať a ktorý následne kontrolóri považujú za tzv.čierne peniaze. Pokuty nie sú malé a mnohí obchodníci sa bránia tým, že ide o prepitné. To by však mali podľa zákona tiež zdaňovať.

Podľa zákona každý podnikateľ či jeho zamestnanci sú povinnní tržbu za predaj tovaru či pokytnutej služby zaevidovať do fiškálnej pokladnice. Nezáleží na tom, či ide o hotovosť alebo stravné lístky.

Zdaniť treba všetko

Poskytnuté obslužné, prepitné, tip, či tzv. tringelt však tržbou nie je. Zamyslieť sa nad touto situáciou museli aj pracovníci ministerstva financií. Nakoniec tvrdia, že tringelty, ktoré čašník do kasy vloží, musi zaevidovať ako vklad a následne aj zdaniť.

Inak budú kontrolori takéto peniaze pokladať za tzv. čierne peniaze a môžu obchodníkovi udeliť pokutu od 30 do 3330 eur. Tejto sume sa veru tringelt od spokojného zákazníka určite nevyrovná.

Vraj bežný príjem

Nezáleží na tom, či je tringelt v peňaženke, v poháriku či nakoniec v pokladnici. Podľa zákona ho musíte zdaniť. "Tringelt je príjem ako ktorýkoľvek iný a preto musi byť zdanený," tvrdí hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

Svitá čašníkom na lepšie časy?

No vymožitelnosť zdanenia dobrovolných tringeltov v praxi je veľmi ťažká priam nemožná. Kontrolori tak môžu pokutovať len nezrovnalosti v rámci registračnej fiškálnej pokladnice.

Zákon však v takej podobe v akej je teraz už o mesiac pravdepodobne platiť nebude. Ministerstvo totiž pripravuje jeho novelizáciu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy