Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Krnáč dostal od poslancov košom. Šéfom NKÚ nebude
Zdielať na

Krnáč dostal od poslancov košom. Šéfom NKÚ nebude

Kamil Krnáč sa nestane novým šéfom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Nominant liberálov totiž dostal od poslancov v tajnej voľbe košom. Poslanci okrem toho odsúhlasili nový bankový odvod či opatrenia na boj proti únikom na DPH.

Krnáča získal v tajnej voľbe nového šéfa NKÚ podporu iba 53 zo 146 prítomných poslancov. Do funkcie navrhli predsedovia všetkých parlamentných opozičných strán SDKÚ-SD, KDH, Most-Híd, OĽaNO a SaS. Neuspel ani Milan Galanda, ktorého na post podpredsedu NKÚ navrhol poslanec za OĽaNO Mikuláš Huba.

Chýbala podpora aj od opozície

Premiér Robert Fico ešte v pondelok konštatoval, že Smer-SD rešpektuje právo opozície na post riaditeľa Najvyššieho kontrolného úradu. Opozícia má v parlamente spolu 67 poslancov.  Posledným šéfom NKÚ bol Ján Jasovský, ktorého na sklonku prvej vlády Mikuláša Dzurindu zvolili ako kandidáta vtedy opozičnej ĽS-HZDS.

Banky zaplatia viac

Parlament, naopak, schválil navýšenie osobitného odvodu pre banky. Na základe novely zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií sa s účinnosťou od posledného tohtoročného kvartálu rozšíri základ pre výpočet odvodu aj o retailové vklady, pričom banky budú musieť zaplatiť aj mimoriadny odvod. Zároveň prešli aj pozmeňujúce návrhy týkajúce sa postupného znižovania sadzby odvodu a dočasného odpustenia poplatkov bánk do Fondu ochrany vkladov. Ak zákon podpíše prezident, nadobudne účinnosť 1. septembra 2012.

Bankový odvod by mali banky platiť, kým sa nenaplní rezolučný fond do výšky jednej miliardy eur. Po získaní 500 mil. eur od bánk klesne sadzba z 0,4 % na 0,2 % a po získaní 750 mil. eur na 0,1 %. A neskôr sa zruší pri spomínanej sume 1 mld. eur. Rezort financií vníma ako kľúčové to, že sa rozšíril základ pre výpočet odvodu. Pôvodný návrh hovoril o sadzbe 0,4 % z korporátnych depozít, no prišlo rozšírenie aj o retailové vklady a celkový odvod sa tak zvýši dvojnásobne. Výška odvodu v budúcom roku tak bude 200 mil. eur. Mimoriadny odvod sa týka len tohto roku vo výške zhruba 50 mil. eur.

Boj proti únikom na DPH

Od októbra tohto roku by sa mali do praxe zaviesť nové opatrenia na boj proti daňovým únikom. Poslanci NR SR totiž schválili aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorá podľa ministerstva financií obsahuje zásadné legislatívne opatrenia týkajúce sa eliminácie daňových podvodov a únikov na DPH. Zvýšením miery efektivity výberu DPH na priemernú úroveň Európskej únie by Slovensko mohlo podľa ministerstva financií zvýšiť výnos tejto dane až o 1,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje 1,1 mld. eur.

Novela zákona o DPH prináša napríklad sprísnenie podmienok pre registráciu za platiteľa dane pre rizikové subjekty. Za tie sú v novele označené subjekty, ktoré v súčasnosti alebo v minulosti vlastnili, alebo riadili spoločnosti, ktoré majú alebo mali nedoplatky na dani z pridanej hodnoty voči daňovému úradu. Rovnako novela prináša aj rozšírenie právomoci daňového úradu, a to o možnosť zrušiť registráciu za platiteľa dane v odôvodnených prípadoch s cieľom vylúčiť z registra platiteľov dane a zo systému DPH osoby, ktoré sú rizikové a zneužívajú systém na neoprávnené čerpanie nadmerných odpočtov.

Poslanci si dnes okrem toho zrušili aj trestnoprávnu imunitu, viac v reportáži Adama Zavřela.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy