Ospravedlňujeme sa návštevníkom našich stránok za obmedzenú prevádzku spôsobenú technickými problémami. Na ich odstránení intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Nie je mlieko ako mlieko. Pozrite sa, čo kupujete

Zdroj: TV JOJ

20.08.2012 07:06 | Zaujímavej téme sa venoval Rasťo Ekkert. Vychádzal z vlastnej skúsenosti, že nie je mlieko ako mlieko. Neostalo len pri rečiach. Rasťo pripojil aj jeden experiment, ktorý sa každý deň len tak nevidí...

Tri nezmenené, kravské so smotanou

Pripravili sme si štyri druhy mlieka. Nízkotučné, polotučné, plnotučné a čerstvo nadojené kravské mlieko. Teraz ich nalejeme do pohárikov a po tri dni budeme skúmať, čo sa s týmto mliekom stane.

Po 24 hodinách zostali prvé tri mlieka nezmenené a neupravené. Kravské hustne a na vrchu sa usadzuje smotana. Teraz si povedzme, ako také krabicové mlieko vzniká. "Používa sa ohrev ultra vysokou teplotou na krátky čas," tvrdí Pavlína Komárová zo Štátnej potravinovej správy. "Mlieko sa odstredí od bielkovín, od tuku a zostane tam nestráviteľný kazeín. Forma tuku sa nahradí rastlinným olejom a pridá sa vápnik," dodáva podpredseda družstva Čachtice Jozef Čarada.

Nekúpite v žiadnom supermarkete

Po takýchto úpravách však toho mlieka v mlieku veľa nezostane. "Dá sa povedať, že je to ďaleko od čerstvého mlieka," hovorí Čarada. To potvrdil aj náš pokus. Po troch dňoch zostali prvé tri druhy nemenné, len z toho neupraveného vzniklo chutné kyslé mlieko. Takže, ak si chcete urobiť domáce kyslé mlieko, musíte použiť to, ktoré nie je tepelne upravované, a to asi v žiadnom supermarkete nekúpite.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Autor: Iveta Minarovičová

Zdroj: noviny.sk/Rastislav Ekkert

Súvisiace články


Nenechajte si ujsť

Ďakujeme za vaše názory

Dokonalé zobrazenie na všetkých zariadeniach

#

Reklama

Kontakt