Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kontrola úverov. Pozor na internetové stránky
Zdielať na

Kontrola úverov. Pozor na internetové stránky

Európska únia zorganizovala rozsiahlu kontrolu firiem, ktoré poskytujú pôžičky vo všetkých 27-mich členských krajinách. Zamerali sa najmä na internetové stránky. Tie poskytujú úvery, leasingy aj krátkodobé pôžičky. Pod drobnohľadom kontrolórov sa ocitlo aj Slovensko.

Prvá kontrola bola zameraná na informácie, ktoré potenciálny klient dostáva na internetových stránkach. Vnútroštátne orgány preverili viac ako 500 stránok v 27-mich členských štátoch. V prípade 70 % bolo nariadené ďalšie prešetrovanie.

5 z 10 spoločností neprešlo

Na Slovensku kontrolou neprešlo päť spoločností z desiatich. Niektoré krajiny vrátane Slovenska sa naviac pustili do ďalšej, dôkladnejšej kontroly. V rámci nej sa Slovenská obchodná inšpekcia zamerala na zmluvy. "V rámci druhej časti akcie sa nedostatky vyskytli vo všetkých posudzovaných prípadoch. V deviatich prípadoch bolo začaté správne konanie za účelom postihu kontrolovaných subjektov," tvrdí hovorkyňa SOI Danuša Krkošová. Hlavnými nedostatkami nezrozumiteľné zmluvné podmienky a nerovnováha obchodných podmienok v neprospech klienta. 

Európska únia žiada správu o náprave

Európska únia bude po jednotlivých štátoch vrátane Slovenska požadovať najneskôr na jeseň správu o tom, že bola vykonaná náprava. Spotrebitelia by si mali dôkladne vybrať spoločnosť, o ktorej si môžu zistiť referencie. Taktiež by sme nemali zabudnúť na podrobné preštudovanie obchodných podmienok. 

Isifa

Súvisiace články