Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zostali ste cez sviatky sami? Zdvihnite telefón...
Zdielať na
Zaujímavosti

Zostali ste cez sviatky sami? Zdvihnite telefón...

Sviatky sú v plnom prúde. Vianoce tak v dobrom aj zlom na nás útočia z každej strany. V žiadnej reklame však nenájdete človeka, ktorý je na Vianoce sám. Vždy je to o rodine. Čo však majú robiť tí, ktorí siatky trávia bez blízkeho človeka?

Byť single sa považuje za veľmi moderné, no nemusí to byť vždy iba ľahké. A najmä cez Vianoce. Vtedy to môže byť úplné zúfalstvo. "Ľudia, ktorí v pohode trávia svoj život sami a sú spokojní, cez Vianoce často majú rôzne problémy. Aj keď si ti nechcú priznať, potiaže sa prejavia," hovorí psychologička Miriam Belianska.

Väčšina osamelých ľudí sa málokedy pokúsi skontaktovať s ich rodinou. Majú pocit, že keď s ňou neboli po celý rok v blízkom kontakte, tak si na Vianoce s ňou nemôžu dovoliť blízkosť. "Je to veľká škoda, možno aj jeden telefonát, by bolo práve to, čo by ich s tými ľuďmi spojilo," vysvetľuje psychologička.

Prekonať strach

Takýto ľudia však zväčša čakajú na pozvanie od tých ostatných. "Keď však príde, často sú z toho vystrašení. Rozmýšľajú, či to nie je iba formálne," dodáva M. Belianska. A práve to býva dôvod, prečo zostávajú sami. Keď však prelomia bariéru, zistia, že sa cítia fajn a s rodinou im je veľmi príjemne.

pennajoe123/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články