Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chrápanie ničí spánok. Toto sú jeho dôvody
Zdielať na

Chrápanie ničí spánok. Toto sú jeho dôvody

Hoci pri pohľade von oknom by sa mnohí z nás najradšej zababušili do postele, niektorí majú z chvíľ strávených v posteli hrôzu. Vedia totiž, že sa nevyspia. Nepomáhajú ani "uspávači" v podobe teplého mlieka, medu či tabletiek na spanie. Pretože za celým problémom nestojí ich organizmus, ale hlučne chrápajúci partner.

Šťastný to človek, ktorému zvuk chrápania nič nehovorí. Stačí ale ak máte úzke alebo upchaté dýchacie cesty, mäkké podnebie začne vibrovať a presne takýto zvuk je na svete.

Chrápanie však býva často spojené aj s apnoé, teda prestávkou v dýchaní. Vtedy sa posunie jazyk k zadnej stene nosohltanu, ľudovo povedané - zapadne a tak upchá dýchacie cesty. Cez ne však neprechádza žiaden vzduch a chrápajúci tak nemá dostatok kyslíka.

Ak vám chrápajúci partner kazí spánok, určite na neho nepoužívajte známe cmukanie, ale ho opatrne zmeňte jeho polohu. "Treba ho opatrne, ale naozaj tak, aby som ho príliš nerušil, otočiť na inú stranu ale nie cmukaním," tvrdí Mariana Kubovčáková, odborníčka na spánkovú medicínu

Večný boj s chrápaním

Podľa posledných štatistík riešia problém chrápania v každej druhej domácnosti. Okrem cmukania, či pohybu s chrápajúcim partnerom existujú aj predmety, ktoré vám v boji s chrápaním môžu pomôcť. Viac sa dozviete TU.

Isifa/ ilustračné foto

Súvisiace články