Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čím staršie, tým lepšie? Takto si pochutíte na dobrom víne...
Zdielať na
Zaujímavosti

Čím staršie, tým lepšie? Takto si pochutíte na dobrom víne...

Popíjanie či výroba vína nie je len tak. Keď si chcete tento nápoj vychutnávať správne, treba dodržiavať celú plejádu všakovakých pravidiel a vyvarovať sa mylným radám. Napríklad sa hovorí, že čím je víno staršie, tým je lepšie. Je to však skutočne pravda, alebo iba mýtus?

"V zásade je to pravda, nie je to ale vo všetkých prípadoch. Niektoré odrody sú lepšie, keď sú mladé a keď starnú tak stratia náboj. U ťažších vín je pravda, že keď zostarnú alebo sa archivujú, tak získavajú plnosť. Sú tak kvalitnejšie," hovorí vinár Augustín Mrázik.



Všetko však záleží od konrétnej odrody. "Záleží aj od toho, aký bol rok. Koľko kyseliny či cukru sa vytvorilo, ako to víno bolo vyrobené," vysvetľuje A. Mrázik. Dôležité je aj to, ako za akých podmienok víno skladujete. Ak si totiž myslíte, že nápoj, ktorý trčal tri roky v regále v obchode, bude dobrý, buďte pripravení na sklamanie.

Víno sa totiž môže aj pokaziť. To, že čím je víno staršie, tým je lepšie je však pravda, a nie mýtus. Neplatí to však v prípade, keď sa ho rozhodnete uchovávať v plastovej fľaši v chladničke.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články