Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ohrozujú svet vražedné huby? Viac ako 30 krajín čelí epidémii
Zdielať na

Ohrozujú svet vražedné huby? Viac ako 30 krajín čelí epidémii

BRATISLAVA / Amerikou sa šíria dve infekčné ochorenia, ktoré spôsobujú huby. Nie také, ktoré zbierame v lese, ale huby, ktoré voľným okom ani nevidíme. Ak sa ich spóry dostanú napríklad do pľúc, môžu človeku spôsobiť vážne problémy. Zatiaľ voči týmto hubám nemáme účinné lieky.

Námet pre film

Keď sa dostanú spóry húb do dreva mŕtveho alebo oslabeného stromu, vyrastú z nich plodnice. Mohli by takéto plodnice vyrásť aj na ľudskom tele? Tak s takouto myšlienkou sa pohrali tvorcovia apokalyptických filmov. Áno, vo filme The last of us mohli vyrásť a infikovaného človeka postupne zmeniť na zombie, ktorý nakoniec aj po zabití šíri spóry nebezpečnej huby.

V tomto prípade je ale nejde o číru fantáziu, námet stojí na celkom reálnych základoch. "Základom je huba Cordyceps, ktorá ovplyvní správanie mravcov. Robia ho agresívnym, zahryzli sa do seba, využije mravca na zdroj živín a vyrastie na ňom ďalšia huba," opísal Július Hodosy z Ústavu molekulárnej biomedicíny LF UK. Psychiku a správanie hostiteľa ovplyvňuje napríklad toxoplazma a ďalšie mikroorganizmy. Tvorcovia tohto filmu sa ale zamysleli nad tým, čo by sa stalo, keby taká huba zmutovala a napadla človeka. "Určite sa nemusíme báť toho, že by z nás nejaká huba spravila cereálie z večera do rána," dodal Hodosy. Ovplyvniť zložitú nervovú sústavu človeka je predsa len ťažšie ako v prípade mravca. Napriek tomu môže napáchať vážne škody na zdraví.

Svet čelí epidémii

Aktuálne viac ako 30 krajín sveta vrátane USA čelia epidémii candidy auris. "Najvyššie riziko infekcie je u pacientov, ktorí sú dlhodobo hospitalizovaní v zdravotníckom zariadení," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR, Daša Račková. Huba napáda dýchacie cesty, ale môže sa dostať do krvného obehu, šíriť sa po tele a spôsobovať vážne infekcie.

Ďalšou hubou, ktorá desaťročia trápi Američanov a za posledné dva roky sa počet nakazených zdvojnásobil, je kokcidiomykóza. "Najčastejšie sa diagnostikuje u obyvateľov púštnych oblastí - najmä na juhozápade Spojených štátov, Mexika a Južnej Ameriky," upresnila Račková. Prudký nárast kokcidiomykózy sa pripisuje globálnemu otepľovaniu, čo vysvetľuje jej šírenie mimo tradičných púští. "Takúto hubu je ťažké liečiť, až nemožné," dodal Hodosy.

Máme sa ochorení obávať aj na Slovensku?

"Za posledných 20 rokov nebolo na Slovensku ochorenie kokcidiomykóza hlásené," vysvetlila Račková. A rovnako ani výskyt candidy auris. Zatiaľ sme mimo epidémie, ale čoskoro sa môže situácia zmeniť v dôsledku klimatickej zmeny. "Do niekoľkých desiatok rokov," uviedol Hodosy. Schopnosti húb, ktoré voľným okom často ani nevidíme, sú fascinujúce. Tvoria v prírode napríklad niečo ako internet, cez ktorý komunikujú rastliny navzájom. Pre človeka sa stávajú nebezpečnými až vtedy, keď má slabý imunitný systém.

 

Súvisiace články