Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Havaj, Babinec a ešte omnoho viac. Toto sú najvtipnejšie názvy obcí na Slovensku
Zdielať na

Havaj, Babinec a ešte omnoho viac. Toto sú najvtipnejšie názvy obcí na Slovensku

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Kde sa na tie názvy chodí? Túto otázku si už položil každý Slovák, ktorý sa bližšie zapozeral na mapu našej krajiny. Niektoré názvy sú zábavné, iné pohoršujúce a pri niektorých obciach je už ďalší marketing márny. Názov totiž predáva sám. Prečítajte si zoznam najoriginálnejších slovenských obcí a ktovie, možno v nich nájdete aj svoje rodné bydlisko.

Slovenské menu na mape

Gastronomický zážitok od teraz už nemusíte načerpať len v reštauráciách, no aj pri pohľade do atlasu. S potešením môžeme konštatovať, že Soľ nie je len nad zlato, no nachádza sa aj v okrese Vranov nad Topľou.

Okrem obce Kuchyňa v okrese Malacky môžeme spomenúť aj Varechovce, Kašov a Hrachovo, ktoré nám pomôžu vykryť všetky domáce recepty.

Pokiaľ máte chuť skôr na niečo viac na úrovni, neskoré raňajky si môžete dať v obci Branč a sladkú bodku dáme v obci Pavlová. Večer môžeme zavítať na Dolný Bar, ktorý prevádzkujú v okrese Dunajskej Stredy.

Máme tu hotový zverinec 

Kto by bol povedal, že v takej malej krajine nájdete toľko zvieracích názvov. Túto kategóriu môžeme otvoriť obcou Králiky, Kozí Vrbovok a Kobylnice pre fanúšikov života na farme.

Okrem nich nájdeme aj Rakovú a Žabokreky pre vodných nadšencov. No a pre všetkých milovníkov domácich maznáčikov zakončíme túto cestu v obci Kocurany. 

Ich názov hovorí za všetko

O dedinách a mestách, ktorých názov tvorí prídavné meno, si človek hneď utvorí názor. Práve pri obci Slizké nám napadá otázka, čo komu v dejinách urobili, že si vyslúžili také nelichotivé pomenovanie.

Na druhej strane, Nevoľné a Suché nám už toho evokujú o čosi viac. Obcí so zubárskou tematikou máme na počudovanie hneď niekoľko. Zubné, Zubák a Zuberec sú toho jasným dôkazom. Alebo nie?

Nemajú kategóriu, no majú potenciál

Nemôžeme zabudnúť ani na ostatné zaujímavé názvy, ktoré si hrdo zaslúžia miesto v tomto zozname. Šarkan, Prietrž, Rybník a Vinica sú obce, ktoré znejú ako náhodné slová, no ich význam je s históriou miesta určite spojený.

Máme tu však aj obce, ktoré nesú priam ľudské mená, a to sú Martin, Štefanov a Jakubova Vôľa, no aj mená iných geografických názov v zahraničí, ako je Praha, Mníchova Lehota a Havaj

Slovensko je krajinou, kde príroda, historické miesta a majestátne hory doslova vyrážajú dych. Dnes ste ešte k tomu zistili, že má aj zmysel pre humor. Aspoň máme dôvod zamilovať sa do nej o trošku viac. 

Súvisiace články